2011-03-30 09:52:57• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Tippek puffadás és felfúvódás ellen

Szinte nincs is olyan ember, aki élete során ne tapasztalná meg a puffadás és felfúvódás kellemetlenségeit.

A bélnyálkahártya különböző érzékenységei és a bélrendszer gyulladásos betegségei puffadással járnak. Abban az esetben, ha szervezetünk nem emészti meg hatékonyan az ételeket, székrekedés, felfúvódás vagy puffadás jelentkezik. Természetes folyamat, hogy stressz hatására illetve étkezés közben és amikor iszunk, felgyorsul a légzésünk és ekkor levegőt nyelünk. Ami bekerült, annak ki is kell jönnie bélgáz formájában. Kortól függetlenül, napjainkban egyre többen szenvednek különféle emésztési problémáktól.

Tippek puffadás és felfúvódás ellen

A megelőzés ebben az esetben is mérvadó: rágjunk csukott szájjal, hogy ne nyeljünk felesleges levegőt; ne igyunk szívószállal, mivel eközben is sok levegőt nyelünk; ne habzsoljunk, együnk lassan és nyugodtan; rágózással szintnén sok levegőt nyelünk, ezért felfúvódás esetén ajánlott leszokni róla; ne igyunk forró teát, kávét mivel szürcsöléskor több levegőt nyelünk; az étkezés utáni cigarettázáskor szintén sok levegő kerül a gyomorba.

Lehetőleg kerüljük a gázképző élelmiszerek fogyasztását, mint a babfélék, a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a kelbimbó, az aszalt szilva, a mazsola, a vöröshagyma, a tojás. A babot vagy lencsét hatékonyabb, ha kuktában főzzük. Figyeljük meg, hogy a puffadás, felfúvódás valamilyen tejtermék fogyasztása esetén alakul-e ki, ha igen, meglehet, hogy laktózérzékenyek vagyunk.

Fogyasszunk rostban gazdag ételeket, mivel a rost jótékony hatással van a bélrendszerre és az emésztésre. Alkalmazzunk emésztést segítő gyógynövényeket, lenmagot, kardamonteát, kamillateát, borsmentát, édesköménymagot és gyömbért. Naponta gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről. Kúraszerűen fogyasszunk egy/két kiskanál mézet éhgyomorra, mivel csodákat tesz a bélrendszerrel. Abban az esetben, ha a kellemetlen tünetek nem szűnnek meg, vagy újabb emésztési rendellenességek adódnak, forduljunk orvoshoz, hogy megtudjuk, mi váltott ki zavart az emésztőrendszer működésében.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!


A bélrendszer gyulladásos betegségei puffadással és felfúvódással járnak

A bélrendszer gyulladásos betegségei puffadással és felfúvódással járnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: