2011-03-01 08:58:28• hírek • MTI/Reuters

Egészségturmix: Tejtermékek, pro és kontra

Holland kutatók 120 ezer ember egy évtizedes követéses vizsgálata alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a tejtermékek fogyasztása nem árt az egészségnek, de nem is jár túl sok előnnyel.

A telített zsírokban gazdag tejtermékek - a vaj és egyéb, teljes tejből készült termékek - nagyobb mennyiségben való fogyasztása nem emelte a megfigyelés időtartama alatt a férfiak halálozási kockázatát, a nőknél azonban némiképp nőtt a szívbetegségek miatti halálozási kockázat. Ugyanakkor a teljes zsírtartalmú savanyú tejtermékek - melyek közé a joghurt és a kefir is tartozik - nagyobb mennyiségű fogyasztása a halálozási kockázat kis mértékű csökkenéséhez volt köthető a férfiaknál és a nőknél is. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a kimutatott kapcsolat nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, ennek megállapítására az ilyen jellegű felmérések nem alkalmasak.

A tanulmányban 120.852 felnőtt egészségi állapotát követték nyomon 10 éven át, amely időtartam alatt valamivel több mint 16 ezer résztvevő halt meg. A felmérésbe bevont emberek - akik életkora 55 és 69 év között volt - részletes, az étrendjükre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki a tanulmány kezdetekor. Az eredmények értékelésekor a férfiaknál nem mutatkozott összefüggés a teljes zsírtartalmú tejtermékek elfogyasztott mennyisége és a halálozási kockázat között. A nőknél azonban úgy találták, hogy minden, napi 10 grammal több elfogyasztott vaj négy százalékkal emelte a halálozási kockázatot a követés alatt. R. Alexandra Goldbohm kutatásvezető elmondta, hogy nem találtak magyarázatot a férfiak és nők közti különbségre a teljes (zsíros) tejtermékek és a szívkockázat összefüggése vonatkozásában, ám elképzelhető, hogy a nők szervezete másként dolgozza fel a telített zsírokat, mint a férfiaké.

A vajjal és más teljes tejtermékekkel kapcsolatban talált eredményekkel ellentétben a fermentált, savanyú tejtermékeknél arra a megállapításra jutottak, hogy nőknél és férfiaknál is némileg csökkentette a halálozási kockázatot, ha többet fogyasztottak ezekből: minden 100 milliliterrel megnövelt mennyiség a napi étrendben 8 százalékkal fogva vissza a halálozási kockázatot. Goldbohm azonban hangsúlyozta, hogy a fermentált tejtermékek védőhatásának igazolására még további vizsgálatok szükségesek. Az egyik általa idézett magyarázat szerint ezekben a tejtermékekben lévő tripeptidek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében. A leideni kutatók tanulmánya a hét végén jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban. A nagyszabású követéses vizsgálat elkészítését a Holland Tejtermék Alap támogatta.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



Nem javítja és nem is rontja a hosszú élet esélyeit a tejtermékek fogyasztása

Nem javítja és nem is rontja a hosszú élet esélyeit a tejtermékek fogyasztása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: