2011-04-05 09:17:26• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Táplálkozás böjti időszakban

Húsvét előtti hat hetet nagyböjtnek illetve böjti időszaknak tekintjük. Napjainkban egyre kevesebben vannak, akik a böjtöt komolyan veszik, szerencsére akadnak olyanok is, akik ezt azt időszakot valóban a bűnbánat, az öröm és a megújulás időszakának élik meg.

Az egészségturmix rovat céljához igazodva, a böjtöt ezúttal az étkezés szempontjából közelítjük meg. A különböző gyülekezetek egyházfegyelme előírja, hogy a hívek a böjti időszakban hogyan táplálkozzanak. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint, a böjt meghatározott napokra előírt csökkentett táplálkozást, illetve húsevéstől való tartózkodást jelent.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy a böjt nem cél, hanem eszköz amellyel rendet teremthetünk önmagunkban, és egészségünkre is nagyobb figyelmet szentelhetünk. A böjt értelme nem abban rejlik, hogy önsanyargatásig koplalunk, ehelyett a mértékletesség legyen az aranyszabály. Ugyan általános szabály nincs arra vonatkozóan hogyan is táplálkozzunk ebben az időszakban, a lényeg azon van, hogy könnyebbnek érezzük magunkat, feltöltődjünk és szervezetünkből kiürítsük a tél folyamán felgyülemlett méreganyagokat. Igyekezzünk ebben az időszakban elhagyni és kiiktatni táplálkozásunkból azokat az étkezési szokásokat, amelyek megterhelik szervezetünket, ilyenek a különböző káros szenvedélyek. Helyettük iktassunk be több zöldséget, gyümölcsöt, vizet, teát és tudatosítsuk magunkban, hogy ezáltal egészségesebbek leszünk.

A katolikus egyházban a II. Vatikáni Zsinat 1962-1965 óta hamvazószerdát, nagypénteket és a nagyböjti időszak péntekjeit veszik szigorúbban. A protestáns egyházak pedig többnyire a hívekre bízzák az önmegtartóztatást. Régen (néhányan még napjainkban is) zöldcsütörtökön (nagypéntek előtti csütörtökön) is böjtöltek, ekkor jellegzetes ételt, spenótot fogyasztottak. A böjtöt nem szabad összetéveszteni az éhezéssel. Hippokratész nem véletlenül tartotta fontosnak már az ókorban is a böjtöt, mint öngyógyító módszert. Természetesen mindenki vallási meggyőződése és egyéni értékrendszere alapján dönti el, mikor és milyen formában tartja be a böjtöt. Azonban napjainkban, amikor az emberek többsége elhízott és magas koleszterinszinttel rendelkezik, mindenkinek szüksége lenne legalább negyedévente néhány napos tisztulásra rászánnia magát. A belső nagytakarítással és salaktalanítással ugyanis számos civilizációs betegség kialakulása megelőzhető.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!


Időnkénti böjtöléssel számos civilizációs betegség kialakulása megelőzhető

Időnkénti böjtöléssel számos civilizációs betegség kialakulása megelőzhető


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: