2011-01-31 10:16:32• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Szívbarát táplálkozás

A szív az élet motorja, a táplálkozás pedig több szempontból is befolyásolja az élet minőségét, így a szív egészségét is. Nem véletlen, hogy világszerte egyre több a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

A táplálkozásnak a szívbetegségek kialakulásának szempontjából is fontos szerepe van. Létezik úgynevezett szívbarát táplálkozás, melynek segítségével védelmet nyújthatunk a szívnek, ezáltal a várható élettartam is növekedhet.

  • Naponta többször, de keveset együnk, táplálkozás szakértők nem véletlenül hangsúlyozzák az ötszöri étkezést. Ötször kevesebbet hatékonyabb, mint kétszer rengeteget vagyis mértéktelenül.
  • Fokozatosan iktassuk ki az étkezésből a túlzott sófogyasztást, készítsük ételeinket sószegényebben. A sót fűszernövényekkel is helyettesíteni lehet, pl: fokhagymával, hagymával, oergánóval, bazsalikommal, friss citrommal, dijoni mustárral vagy ecettel stb.
  • Takarékoskodjunk a cukor és édes szirup használatával, helyette alkalmazzunk mézet.
  • A tejtermékek ugyan fontosak a szervezet számára, de ezeknek magas a zsír- és koleszterintartalmuk. Inkább válasszuk a zsírtalan termékeket, zsírszegény sajtot, tejfölt stb.
  • Szokjunk rá a zsírszegény sütési-főzési módokra. A párolásra, grillezésre vagy gőzölésre.
  • Naponta háromszor-ötször - vagyis minden étkezés alkalmával - együnk valamilyen friss zöldséget vagy gyümölcsféleséget.
  • Ételeink készítésekor használjunk többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajokat, mint kukoricaolaj, napraforgóolaj, könnyű olívaolaj illetve repceolaj. A panírozott hús rengeteg olajat szív magába, a zsír felitatásához mindig használjunk papírkendőt. Az étel kevesebb zsírt szív magába, ha 180 fokon sütjük.
  • Csökkentsük a sok húsfogyasztást.
  • Lehetőség szerint figyeljünk oda, hogy kevés rejtett zsírt fogyasszunk, mint például a diófélék, a majonéz, a kolbász stb.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!


A táplálkozásnak a szívbetegségek kialakulásának szempontjából is fontos szerepe van

A táplálkozásnak a szívbetegségek kialakulásának szempontjából is fontos szerepe van


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: