2011-02-04 10:13:38• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Rákellenes Világnap

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők ennek apropóján történelmi dokumentumot írtak alá, mely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánította.

A „rák" kifejezés egy gyűjtőfogalom, ami több száz eltérő, szövettani típusú, különböző szervekre lokalizáló, eltérő biológiai viselkedésű megbetegedést/kóros sejtburjánzást/daganatot jelent. A daganat, a tumor más néven a rák nem más, mint a szervezet megváltozott sejtjeinek visszafordíthatatlan burjánzásából származó szövetszaporulat. A daganatok lehetnek jó- és rosszindulatúak, kialakulása pedig egy soklépcsős folyamat, aminek megjelenésében több negatív tényező is szerepet játszik. Minden ember szervezetében naponta keletkeznek rákos sejtek, de az immunrendszer sejtjei ezeket időben képesek felismerni és elpusztítani.

Az orvostudomány daganatos megbetegedésekkel foglalkozó ágát onkológiának nevezik. Az utóbbi három évtizedben a rákos megbetegedések a fejlett országokban az egyik vezető halálokká váltak. Szinte nincs is olyan ember, akinek családjában vagy közvetlen környezetében ne lett volna illetve ne lenne valamilyen daganatos megbetegedéssel diagnosztizált személy. Tévedés azt gondolni, hogy a rák modern korunk újkeletű betegsége, anno Hippokratész több ráktípus leírását is elkészítette. Napjaink modern kommunikációs eszközeinek köszönhetően azonban több információ jut el hozzák a betegségről, az ezzel összefüggő elhalálozási statisztikákról és a lehetséges kezelési módszerekről.

Kezelés nélkül a rák az esetek többségében halálhoz vezet. Amint az érintett személy megtudja, hogy rákkal diagnosztizálták, első gondolata azonnal a halál. Pedig a legtöbb daganatfajta sikeresen gyógyítható, természetesen abban az esetben, ha a kezelés időben elkezdőik. A daganatos megbetegedésekről egyetlen cikk keretében nem lehet teljes körű felvilágosítást készíteni, illetve minden ráktípusra egyenként kitérni. Nem is ez a célunk, sokkal inkább az, hogy olvasóink figyelmét felhívjuk a prevenció és a rákszűrések fontosságára. Ne feledjék, hogy a megelőzés illetve a korai felismerés életet menthet.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



A daganatos megbetegedések a fejlett országokban az egyik vezető halálokká váltak

A daganatos megbetegedések a fejlett országokban az egyik vezető halálokká váltak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: