2010-08-30 12:48:52• hírek • Szatmár.ro

Paradicsomos arcpakolás

A zöldségimádók többségének kedvence a paradicsom, ami a burgonyafélék családjába tartozó növény.

Tény az, hogy a hazai bióparadicsomnak nincs párja. Sokan nem is gondolnák, hogy a paradicsom botanikai szempontból gyümölcs, hivatalosan viszont zöldségként van elkönyvelve. Az Amerikai Legfelső Bíróság által meghozott 1893-as határozat óta, zöldségként tartjuk számon. A táplálkozásban jelentős helyet foglal el, ami többek között annak is köszönhető, hogy rendkívül harmonikus ízvilágú, jelentős gyógyhatással rendelkezik, 12 -féle vitamint tartalmaz, ugyanakkor nyersen illetve konzerválva is sokféleképpen felhasználható és fogyasztható.

A Harvard Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a paradicsom antioxidánstartalmából adódóan sikeresen felveszi a harcot a daganatos megbetegedésekkel, védelmet nyújt a szívnek, jelentősen csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét, csökkenti az egyes fokozatú magas vérnyomás értékét, fiatalítja a sejteket, csökkenti a fáradságérzetet, sőt lutein tartalma miatt javítja a látást is.

Az élelmezési célok mellett, a szépségiparban is előszeretettel felhasználják különböző krémek, pakolások és maszkok alapanyagaként. A benne található tomatin alkaloidájából gyulladáscsökkentő kenőcsöt készítenek, de gombás betegségek esetén is hatásos. A házilag elkészíthető kenceficék egyik leghatásosabb zöldsége a paradicsom, ami kozmetikusok szerint elsősorban pórusösszehúzó hatása miatt, zsíros arcbőrre ajánlott.

1 variáció: a ragyogó bőr érdekében, egy nagyobb paradicsom levét préseljük ki, majd annyi búzaliszttel dolgozzuk össze, hogy arcbőrre kenhető masszát kapjunk. Ezt kenjük az arcbőrre és a dekoltázsra, várjuk meg, amíg alaposan megszárad, végül dörzsöljük le és langyos vízzel alaposan mossunk arcot.

2 variáció: a paradicsomban található gyümölcssavak segítségével könnyebben megszabadulhatunk a mitesszerektől. A legegyszerűbb, ha egy nem túl érett, friss paradicsomot felkarikázunk, majd kényelmesen hanyatt fekszünk és a paradicsomkarikákat az arcunkra tesszük. Addig hagyjuk fent, amíg levet kezd ereszteni magából, majd langyos vízzel mossunk arcot, ezt követően pedig használjunk arcbőrünknek megfelelő hidratáló kémet.

3 variáció: tisztítsuk meg alaposan az arcbőrt a szennyeződésektől, egy érett paradicsomot zúzzuk péppé, adjunk hozzá egy kiskanál mézet és egy nagyobb csipetnyi élesztőt, majd ezt a masszát kenjük az arcbőrre. 15 percig hagyjuk hatni, végül langyos vízzel mossuk le.


A paradicsomot élelmezési célok mellett, a szépségiparban is előszeretettel hasznosítják

A paradicsomot élelmezési célok mellett, a szépségiparban is előszeretettel hasznosítják


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: