2011-02-21 10:20:10• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Orrmelléküreg-gyulladás

Nincs is annál kellemetlenebb tünet, mint amikor az embernek eldugul az orra és nehezen lélegzik. Az arckoponya üregei az orrmelléküregek, melyek az orrhoz hasonlóan nyálkahártyával vannak borítva és az orrüreggel keskeny nyílásokkal vannak összekötve.

A téli és az őszi időszakban különösen, illetve náthás megfázáskor az orrmelléküregekben szinuzitisz vagyis gyulladás alakulhat ki. A szinuzitisz nem más, mint az orrmelléküreget borító nyálkahártya gyulladása, ami lehet akut és krónikus. Az esetek többségében influenzával, megfázással vagy náthával jár együtt, melynek jellegzetes tünetei orrdugulás, egyoldalú, sárgás orrfolyás, fejfájás, általános levertség, fáradtság, láz, erős nyomás a homlokon és az arcon. Ennek hatására ilyenkor az íz- és illatérzés korlátozott. A fájdalomérzethez állkapocs- és fogfájás is társulhat, a fájdalom lehajoláskor, köhögéskor erősödik. A felső 5-6-os fogak gyökérvégei beérhetnek az arcüreg nyálkahártyája alá, így a fogak kihúzása, gyulladása fertőzést idézhet elő, aminek következménye az arcüreggyulladás.

Kiváltó tényezői: bizonyos esetekben beteg fog, huzamosabb ideig vízben való úszás, allergiás reakció, de az esetek többségében megjelenéséért mégis megfázás, nátha vagy influenza a fellelős.

Orvosi kivizsgálásra mindenképpen szükség van annak érdekében, hogy a kiváltó okokat kiderítésék. A szövődmények- és a magas láz elkerülése érdekében, nagy valószínűséggel antibiotikumos kezelést javasolnak, súlyosabb esetben pedig az orrmelléküregek kimosása esetleg műtét is szükségessé válhat. Továbbá fejfájás-csillapító orrspray vagy orrcsepp használatát, fiziológiás sóoldattal való öblögetés, valamint természetes módszerek alkalmazását, mint az eukaliptuszos-, majorrianás-, borsmentaolajos inhalálás. Nem utolsó sorban pedig a lakás megfelelő páratartalmának kialakítása.

Megelőzés: kamillás, zsályás, párologtató alkalmazása a lakásban, a szervezet ellenálló képességének növelése, gőzös inhalálás. A betegség krónikussá válásának megelőzése érdekében ajánlott azonnal orvoshoz fordulni.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



A felső légúti fertőzések az esetek többségében vírusos eredetűek

A felső légúti fertőzések az esetek többségében vírusos eredetűek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: