2011-01-17 10:56:22• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Miért fontos az anyagcsere?

Az életmódváltás alapja, függetlenül attól, hogy egészségesebbek szeretnénk lenni, vagy fogyni akarunk, a rendszeres testmozgás, a tudatos étkezés, a kalóriabevitel csökkentése anélkül, hogy éheznénk.

Tudtad-e, hogy?

A sejtekben lezajló különböző biokémiai folyamatok összességét anyagcserének nevezzük. Az anyagcsere folyamataihoz az élő szervezet a külvilág különböző energiafolyamatait használja fel. Az anyagcsere tulajdonképpen az élet alapja. A betegségek megelőzése-, valamint az egészséges életmód kialakítása érdekében elengedhetetlen a kiegyensúlyozott anyagcsere. Az anyagcsere-folyamat egyensúlyának felborulása esetén többek között szívbetegség, magas vérzsír- és vércukorszint, elhízás, cukorbetegség, érelmeszesedés, hormonháztartási zavar is kialakulhat. A megfelelő étrend kialakítása esetén, számos betegség megjelenésének kockázatát csökkenthetjük. Az anyagcserét számos tényező befolyásolja: nem, életkor, táplálkozás, az elfogyasztott élvezeti cikkek (alkohol, dohányzás stb.) jellege illetve gyakorisága stb. Az anyagcsere-folyamat felbomlásához elsősorban a mozgásszegény életmód és a helytelen étrend is hozzájárul.

Tévedés azt hinni, hogy a túlsúlyos emberek anyagcseréje lassú, ezért híznak el. Ez a megállapítás nem minden esetben helytálló, gyakran az elhízottak anyagcseréje gyorsabb, mint a normál testsúlyúaké. A koplalás nem megoldás a súlyproblémára. Kevesen tudják, hogy huzamosabb ideig tartó éhezés esetén az anyagcsere lelassul. Táplálkozáskutatók kiszámolták, hogy egy átlagos egészségi állapotnak örvendő ember 60 év alatt hozzávetőleg 3 tonna zsírt, 75 tonna vizet, 2,5 tonna fehérjét és mintegy 17,5 tonna szénhidrátot fogyaszt el. Annak érdekében, hogy szervezetünk anyagcsere-folyamatát egyensúlyban tartsuk ajánlott minél több antioxidánsban gazdag élelmiszert fogyasztani, flavonoidokat, karotinoidokat, E-, A- és C-vitamint.

Anyagcsere-fokozó teák: zöld tea, fehér tea, csalántea, hársfalevél-tea.

Az élelmiszerek közül pedig fogyasszunk almát, zöldségféléket, tejsavót, zabpelyhet, natúr joghurtot, spenótot, tojást, pulykahúst, lazacot, sovány marhahúst, olívaolajat. Az ételek elkészítésekor pedig használjunk zsírégető hatású, anyagcsere-serkentő fűszereket, mint például fokhagymát, mustárt, fekete borsot, kurkumát és gyömbért.

Huzamosabb idei tartott teakúra esetén kérd ki háziorvosod tanácsát! Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik  tudományos szakcikkek tárgyát!



A megfelelő étrend kialakítása esetén, számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük

A megfelelő étrend kialakítása esetén, számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: