2011-03-09 10:00:26• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Miért fontos a szelén?

A szelén ugyan nagy mennyiségben mérgező, de kis mennyiségben szüksége van rá a szervezetnek. Létfontosságú nyomelem és antioxidáns hatású.

A felnőtt szervezet számára szükséges mennyiség 100 mcg/nap. Hiánya esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: gyakori fertőzések, izomgyengeség, férfiaknál prosztatagondok illetve alacsony nemzőképesség. Fontos szerepet tölt be a férfispermiumok létrehozásában és a prosztatamirigy működésében, védelmet nyújt a szervezetnek a káros szabad gyökök elszaporodásával szemben, csökkenti a haj korpásodását, létfontosságú a hasnyálmirigy működésében, lassítja a szövetek öregedését, elősegíti a szív oxigénellátását, fokozza a szövet rugalmasságát és védelmet nyújt egyes daganatos megbetegedésekkel szemben.

A Harvard Egyetem kutatói 33.000 amerikain végzett kísérlet során megállapították, hogy a szelén nyomelem védelmet nyújt a prosztatarák előrehaladása ellen azáltal, hogy semlegesíti illetve megköti a szabad gyököket. Kutatók megállapították, hogy a naponta szedett szelén 58 százalékkal csökkenti a vastagbéldaganat-, 63 százalékkal a prosztatarák-, és 45 százalékkal a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

A szelén csekély nyomokban előfordul a friss tonhalban, magvakban (napraforgómag, kesudió, dió), a rizsben, tejtermékekben és szeléntartalmú földből származó zöldségekben. Szedése ajánlott változó korban lévő nőknek, dohányosoknak, időseknek, vegetáriánusoknak és fogyókúrázóknak illetve azoknak, akiknek családjában gyakori a daganatos megbetegedés és a szívinfarktus.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



A szelén nyomelem védelmet nyújt a prosztatarák előrehaladása ellen

A szelén nyomelem védelmet nyújt a prosztatarák előrehaladása ellen


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: