2011-02-16 09:52:29• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Miért fontos a kálium?

A kálium hallatán az emberek többsége elsősorban nem az élettani hatásaira gondol, pedig egészségünk érdekében rendkívül fontos szerepe van, mivel a szervezet egyik legjelentősebb nyomeleme.

A kálium fontos szerepet játszik a szervezet sav-bázis egyensúlyában, az izomműködésben és a sejtek energiaellátásában. Az egészséges emberi szervezetben mintegy 150 gramm kálium található. Káliumkiegészítő szedése nem minden esetben indokolt, mivel hiánya ritkán alakul ki, leginkább hasmenés vagy hányás esetén. Ebben az esetben esetenként károsodhatnak a vesék vagy szívműködési rendellenesség, izomgyengeség léphet fel. Káliumkiegészítő szedése kizárólag orvosi ajánlás és felügyelet mellett ajánlott, cukorbetegek esetében erre még inkább szükség van.

Azonban a magas vérnyomás kiegyenlítésére, az agyvérzés esélyének csökkentésére, szívritmuszavar normalizálására igen hasznos lehet. Meglehetősen kevesen tudják, hogy a kálium a szervezet pH-értékeinek valamint só- és vízháztartásának szabályozásában is fontos szerepet játszik. Káliumegyensúly-zavar egyes gyógyszerek mellékhatásaként és folyadékvesztés esetén léphet fel. A veseelégtelenség jellegzetes velejárója a szervezetben fellépő káliumfelesleg. Szakértők szerint a káliumterhelés legnagyobb veszélye a szívmegállás. A szervezet káliumegyensúly zavara egyszerű vérkémiai vizsgálattal mutatható ki, másodsorban az átfogóbb vizsgálat keretében belgyógyászati kivizsgálásara is szükség lehet.

Nem véletlen, hogy a káliumban gazdag ételek jótékonyan hatnak a szívre, hozzávetőleg 8 százalékkal csökken a koronária, 19 százalékkal a stroke kockázata. Káliumban gazdag többek között a bab, borsó, szójabab, tök, burgonya, sárgarépa, hagyma, avokádó, banán, sárgabarack és a zöld levelű zöldségek.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!


A káliumban gazdag ételek jótékonyan hatnak a szívre

A káliumban gazdag ételek jótékonyan hatnak a szívre


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: