2011-03-28 08:48:54• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Miért fontos a folsav?

Az egészséges életmód kialakításának útvesztőjében számos esetben háttér-információ gyűjtésére szorulunk.

Jobbik esetben igyekszünk kideríteni, miből mennyit-, milyen gyakran szabad fogyasztanunk. Míg az úgynevezett klasszikus vitaminok szervezetre gyakorolt hatásával valamelyest tisztában vagyunk, addig szép számmal akadnak olyan hatóanyagok is, melyek pozitívumairól egyáltalán nem-, vagy meglehetősen keveset tudunk. Ide sorolható a folsav is. A folsavnak (B9-vitamin) fontos szerepe van a szervezetben, nélkülözhetetlen a sejtek osztódása szempontjából, különösen az áldott állapotban lévő kismamák esetében fontos, mivel szerepet játszik a fejlődő embrió gerincének egészséges kifejlődésében. Terhes kismamáknak szükségük van folsavpótlásra, mivel magzatvédő hatású. További szerepe: hozzájárul a szájnyálkahártya valamint a gyomor és bélrendszer egészségéhez, szerepet játszik a vérlemezkék, a vörösvérsejtek és a fehérvérsejtek képzésében.

A folsav szervezetbe való elraktározásához B12-vitamin szükséges. Kevesen tudják, hogy a szervezetben elraktározott folsav fele a májban található. A folsavban gazdag táplálékok elsődleges forrása a leveles zöldségekben található, de gyümölcsökben, földimogyoróban, dióban, élesztőben, parajban, brokkoliban és májban is szép számmal fellelhető.

Az Amerikai Kardiológus Társaság 1999 óta a folsavat, B12- és B6-vitamint ajánl az agyvérzés és a szívinfarktus kivédéséhez. Kísérletek igazolták, hogy folsavnak és mindkét B-vitaminnak az adagolása megelőzi a magas homocisztein szintet, ami a szívbetegségek mintegy 10 százalékának az oka. Folsavhiány esetén - különösen alkoholisták és idősek esetében - neurológiai zavarok, vérszegénység, feledékenység, álmatlanság, depresszió és ingerlékenység is felléphet.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



Folsav található a parajban és a brokkoliban is

Folsav található a parajban és a brokkoliban is


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: