2011-01-19 09:32:59• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Mi a szösz az üres kalória?

A táplálkozáskutatók és a szakorvosok napjainkban egyre többet hangoztatják, hogy különösen a mai generáció meglehetősen sokat és egészségtelenül táplálkozik. Egyre több a túlsúlyos és az elhízott ember.

Tény az, hogy szervezetünk alapvető szükségleteit csak az a jellegű táplálkozás elégíti ki, melyben az élelmiszerek kalóriatartalma megfeleltethető a szervezet energiafogyasztásával. Természetesen a teljes értékű táplálkozás nem csak ennyiből áll. Ebben az esetben csak úgynevezett „üres kalóriák" képződnek. De mit is jelent az „üres kalória"? Ezek azok az élelmiszerek, melyek tápértéke elenyésző, de annál nagyobb az energiatartalmuk. Vagyis az általános tapasztalat szerint, az emberek többsége magas kalóriatartalmú-, és alacsony tápértékű ételeket fogyaszt.

Tudvalevő, hogy az ételek kalóriatartalmát a benne fellelhető fehérjék, szénhidrátok és zsírok adják. Ilyen magas energiatartalmú-, de alacsony tápértékű ételek például a péksütemények, az édes/sós rágcsálnivalók, cukorkák, cukrozott üdítőitalok, az olajban sült élelmiszerek, mint a hasábburgonya, chipsek, sör, bor és általában véve az alkoholos italok stb. Nem véletlen, hogy sok élelmiszergyártó tudatosan alkalmazza ezt a trükköt, vagyis automatikusan növelik az általuk előállított termékek energiatartalmát. A szénsavas üdítőitalok, a számtalan rágcsálnivaló és egyéb finomságok megannyi „üres kalóriát" tartalmaznak.


Sok magas kalóriatartalmú-, és alacsony tápértékű ételeket fogyasztunk

Sok magas kalóriatartalmú-, és alacsony tápértékű ételeket fogyasztunk


Amennyiben a változatosan összeállított táplálkozás nem lenne fontos, és elegendő volna, ha tápanyagaink mindössze a szükséges kalóriát tartalmaznák, akár mindennap annyi mennyiségű kenyerén és húson is élhetnénk, amely biztosítja a szükséges kalóriát. Ez az egyoldalú és kiegyensúlyozatlan táplálkozás azonban szervezetünk egyensúlyzavarához vezetne. Szervezetünk létfontosságú igényeinek kielégítése érdekében, különféle tápanyagokra van szüksége, ezért táplálkozásunk nem lehet egyoldalú.

Folyamatosan szükségünk van vízre, vitaminokra, zsírfélékre, proteinekre, szénhidrátátokra és nem utolsó sorban ásványi anyagokra. Ezeket az anyagokat táplálkozásunknak csak meghatározott arányban kell tartalmaznia. Téves az az elgondolás, mely szerint elegendő mindössze a kalóriaszám elérése. Az egyensúly megtartása érdekében fiziológusok (élettani folyamatok szakértői) kiszámolták: amennyiben mindennapi tápadagunkban hozzávetőleg 100 g protein található, ebben az esetben ennek megfelelő mennyiségű zsírnak és legalább ötször annyi (500 g) szénhidrátnak ajánlott lennie. Ezért figyeljünk arra, hogy étkezéseink alkalmával kerüljük az „üres kalóriák" szervezetünkbe való bevitelét!

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



Figyeljünk arra, hogy étkezéseink alkalmával, lehetőség szerint kerüljük az „üres kalóriák" szervezetünkbe való bevitelét

Figyeljünk arra, hogy étkezéseink alkalmával, lehetőség szerint kerüljük az „üres kalóriák" szervezetünkbe való bevitelét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: