2011-03-03 09:01:17• hírek • MTI/Reuters

Egészségturmix: Kálium az egészség egyik őre

A káliumban gazdag étrenden élő embereknél kisebb lehet a szélütés kockázata - állapították meg olasz kutatók.

Az áttekintésben 11 korábbi tanulmány eredményeit elemezték, melyekbe eredetileg összesen több mint 247 ezer embert vontak be. Ugyanakkor az, hogy az ételeikben több káliumot fogyasztó embereknél alacsonyabb volt a szélütés kockázata, nem jelent ok-okozati összefüggést - mutattak rá a kutatók az amerikai kardiológiai kollégium lapjának (Journal of the American College of Cardiology) márciusi számában közzétett tanulmányban.

A kálium a gyümölcsökben és a zöldségekben fordul elő, amelyek egyébként is az egészséges étkezés részét képezik. Ez az ásványi anyag a szív ingerületvezetéséhez és az izom összehúzódásaihoz fontos, egy felnőttnek naponta 4700 milligrammra van szüksége belőle. Nagyobb mennyiségben található a burgonyában, paradicsomban, banánban, szilvában és a mazsolában, valamint a babban, tejtermékekben és az olajos magvakban. A Nápolyi Egyetem orvosi karának munkatársai Lanfranco D'Elia vezetésével tizenegy tanulmány eredményeit tekintették át, amelyekben a résztvevő felnőttek egészségét akár 19 évig is nyomon követték. A legtöbb tanulmányban az induláskor és a lezáráskor töltöttek ki részletes kérdőívet a bevont önkéntesek, néhány tanulmányban pedig vizeletmintákban is vizsgálták a kálium mennyiségét.

Az adatok összegzéséből az derült ki, hogy minden 1640 milligrammnyi többlet kálium 21 százalékkal csökkentette a szélütés előfordulási esélyét. Az eredmény nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, a szélütés kisebb kockázatának tényszerű okát a rendelkezésre álló adatokból nem lehetett megállapítani, csupán az összefüggés meglétét. Fontos tudni azt is, hogy a vér túl magas káliumszintje veszélyes is lehet, mert súlyos szívritmuszavar léphet fel tőle, valamint a vesebetegeknek és a vérnyomáscsökkentő szereket szedőknek is érdemes kikérniük orvosuk véleményét a káliumpótlásról.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



A káliumban gazdag étrend csökkentheti a szélütés kockázatát

A káliumban gazdag étrend csökkentheti a szélütés kockázatát


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: