2011-03-23 09:26:12• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Jól működik a pajzsmirigyed?

Jól működik a pajzsmirigyed? Ez a kérdés többnyire azokban merül fel, akik már megtapasztalták ezen szerv valamilyen működésbeli rendellenességét. Egészséges emberek többségének fogalma sincs arról, hol van a pajzsmirigye.

Pedig a pajzsmirigy a hormonrendszer egyik fő szabályozója. A pajzsmirigy pillangó alakú szerv, belső elválasztású mirigy, amely mintegy védőpajzsként a gégefő alatt helyezkedik el, alig 20/40 gramm, és nem tapintható. Kevesen tudják, hogy a nők pajzsmirigye valamivel nagyobb, mint a férfiaké, maximális fejlettségét pedig serdülőkorban éri el. Legfontosabb szerepe, hogy jódból és más anyagokból hormonokat állítson elő, majd ezeket a véráramba juttassa. Fontos szerepe van az emberi fejlődés során, különösen az idegrendszer normális működéséhez nélkülözhetetlen. Ezen kívül szabályozzák az anyagcserét, a testhőmérsékletet és a hőtermelést, az újszülött agyának érését, a szervezet növekedését és fejlődését, nem utolsó sorban a magatartást is. A pajzsmirigyhormonok további szerepe, hogy valamennyi anyagcsere-folyamatot szabályozzák, és egyensúlyban tartják a testben.

Az esetleges gondok megelőzése illetve kiküszöbölése érdekében ajánlott rendszeres szűrővizsgálaton részt venni. A pajzsmirigyfunkció mérésének egyik legjobb módszere a testhőmérséklet. A reggeli órákban mérjük meg a testhőmérsékletet: abban az esetben, ha alacsonyabb, az estek többségében pajzsmirigy-alulműködésre utal és orvoshoz kell fordulni. Lényeges, amennyiben a pajzsmirigyhormon nem hat megfelelően a zsírsejtekre, a hőtermelés csökkenni kezd, ezáltal kevesebb testzsír használódik el, ebből adódóan pedig az érintettek meghíznak.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!


A pajzsmirigyhormon a szervezet egyik fő szabályozója

A pajzsmirigyhormon a szervezet egyik fő szabályozója


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: