2011-01-12 09:57:23• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: A testtömegindex

Hippokratész szerint, ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad!

Az vagy, amit megeszel tulajdonképpen azt jelenti, hogy azok a táplálékok, melyeket elfogyasztasz, néhány óra elteltével már különböző sejtjeidet helyettesítik. A cél a Szatmár.ro-nál ebben az évben nem a koplalás, hanem az életmódváltás, ami - abban az esetben, ha szükséges - a fölösleges kilóktól való megszabadulást is magával hozza.

Mielőtt bármilyen életmódváltásba kezdenél szükséged van egy reális célra, ha ez megvan, jöhet az elszántság, a kitartás illetve a pillanatnyi egészségi állapotod felmérése, vagyis egy szakértővel való konzultáció. Mivel tested  ezidáig megszokott egy adott élet- és táplálkozási formát, ezért soha ne vonj meg szervezetedtől egyből, drasztikus módod semmilyen tápanyagot. A lényeg a fokozatosság. Kérd háziorvos, belgyógyász segítségét, vagy akár a Szatmár.ro szakértőinek tudását is igénybe veheted. Saját fejed után, egymagad soha ne vágj bele radikális életmódváltásba!

Tudtad-e, hogy? a testtömegindex (rövidítve BMI), egy statisztikai mérőszám, mely az egyén testmagasságát és -tömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogramm megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. Habár nem a tényleges testzsír-százalékot mutatja, hasznos lehet egy egészséges testsúly meghatározásánál. Az alábbi táblázat a soványság illetve az elhízás megállapítása található a BMI alapján, felnőttekre vonatkoztatva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Természetes, hogy az életkor előrehaladtával módosul a BMI értelmezése, az enyhnén magasabb érték még normálisnak tekinthető.

Recept: Szalmakrumpli helyett Szalmazöldség

A januári hónapban gond nélkül beszerezhető a zeller, a petrezselyemgyökér, a zellergyökér, a vöröshagyma és a sárgarépa egyaránt, sőt a későőszi időszakban elraktározott friss fejes káposzta is.

Elkészítéséhez: 20 dkg zeller, 20 dkg fejes káposzta, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergyökér, 10 dkg sárgarépa, 3 dkg vöröshagyma, olívaolaj, szükség esetén só, kevés fehér őröl bors, és kevés szárított bazsalikom szükséges.

A zöldségeket egészen vékony szálakra gyaluljuk vagy aprítjuk, kevés sóval, fehérborossal és bazsalikommal ízesítjük, majd olívaolajon megpuhítjuk (de nyersen is fogyaszthatjuk) és natúr-joghurttal leöntjük. Ízlés szerint bármilyen (szezonális) zöldséggel variálható.



Kattints a képre a nagyobb táblázat megtekintéséért!



 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: