2011-01-13 09:07:17• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Igyunk vizet!

Az életmódváltás elképzelhetetlen elegendő mennyiségű vízfogyasztás nélkül. A víz az alapja mindennek. Amint az tudjuk, testünk több mint 70 százalékát víz alkotja, ebből adódóan magától értetődő, hogy életet és egészséget adó létszükségletről van szó. Mindezek ellenére az emberek jelentős hányada alig-, vagy csak nagyon ritkán iszik elegendő mennyiségű vizet, pedig a vízfogyasztással számos betegség megelőzhető.

A víznek egészségünk és szépségünk megőrzésében is jelentős szerepe van. A narancsbőrrel küszködők ezt különösen jól tudják. De honnan tudnánk megállapítani, hogy egyénileg, az egészségi állapotunknak megfelelően mennyi vízre van szükségünk? Ennek érdekében naponta vegyük figyelembe a táplálékokkal felvett vizet, valamint a megivott víz mennyiségét is. A csapból is az folyik, hogy naponta legkevesebb két liter vizet kell meginni, de az „átlagok" nem érvényesek mindenkire, mivel minden ember szervezete más és más. A közfelfogásban az a nézet él, mely szerint célszerű mindig az étkezés előtt 30 perccel-, és az étkezést követő félórában vizet inni, valamint napközben bármikor.

A vízkúrának több változata ismert, de alapjában véve a hatásuk ugyanaz. A test optimális működése érdekében arra van szüksége, hogy óránként pótoljuk a szervezet vízveszteségét. Általános tendencia, hogy az emberek mintegy 90 százalékára a dehidratáltság jellemző. Így nem meglepő, hogy a nap végére kimerültek, szédülnek, krónikus fejfájással küszködnek, mivel a betegségek többsége a krónikus dehidratáltsággal is összefüggésben van. Hogy az szervezetnek mennyi vízre is van szüksége? Ez függ az illető testsúlyától, a klímától/az évszaktól, az adott napon elfogyasztott ételektől és nem utolsó sorban attól, hogy mennyit mozog (sportol) vagyis a verejtékezéstől is.

Első változat. Ez a kúra 3 és 12 hét között tart, és az alábbiaknak megfelelően felforralt, majd lehűtött vizet kell inni. A kúra első hetében 0,5 l vizet, a második héten 1 l vizet, majd a harmadik héten 1,5 l vizet ajánlott meginni. Ezt a mennyiséget reggel, éhgyomorra, lehetőleg 30 perccel az étkezés előtt kell meginni.

Második változat. A kúra első napján éhgyomorra egy pohár felforralt és lehűtött vizet kell meginni. A következő hét napban fokozatosan adagolunk még egy-egy pohár vizet addig, amíg elérjük a napi nyolc pohárnyi mennyiséget. Ezt követően, a kúra kilencedik napján fordított módon, csökkenteni kell a vízmennyiséget egy-egy pohárral addig, amíg elérjük a napi egy pohár vízfogyasztást.

Kiegészítő tanácsok diéta időszakára. A vízbe egy fél citromot is kifacsarhatunk, ez serkenti az emésztést, elveszi az étvágyat, és könnyűszerrel megszabadulhatunk néhány kiló fölöslegtől anélkül, hogy kínszenvedéseket élnénk át. Jó, ha hideg-, de nem jéghideg vizet iszunk, mert ez lehűti a szervezetet és arra készteti, hogy a test hőmérsékletét normális szintre hozza, ami újabb kalóriát éget. Ne igyunk az étkezés ideje alatt. Fogyasszunk minél kevesebb sót, mert a túlzásba vitt sófogyasztás visszatartja a szervezetben a vizet. Ehelyett igyunk cseresznyeszár teát, zöld teát, kukoricahaj-teát, melyek segítenek abban, hogy a felgyülemlett vízfeleslegtől könnyebben megszabaduljunk.

A vízkúrának hosszan tartó hatásai vannak abban az esetben, ha ezt egy bizonyos fokú életmódváltás is követi. Arra azonban mindenképpen vigyázzunk, hogy a napközben elmulasztott folyadékpótlást, soha ne pótoljuk be egyszerre. Ugyanis abban az esetben, ha a szervezetbe hirtelen nagyobb mennyiségű víz kerül, visszaesik a vér nátriumszintje, a fölhígított vér következtében víz áramlik a sejtekbe, aminek következtében az agyszövet is könnyen megduzzad, fokozódik az agynyomás, ami akár halálhoz is vezethet.

A vízfogyasztást se vigyük túlzásba. A mértéktelen vízfogyasztás csökkenti a vér sótartalmát, ami gátolhatja a szív, az agy és az izmok működését. Sőt meglehet, hogy éppen ellenkező hatást érünk el vele: visszatartjuk a szervezetben a vizet. Lényeges, hogy a kúra végeztével, egy optimális vízfogyasztást továbbra is fenntartsuk. Ellenkező esetben, az elért eredmény nem lesz maradandó. Bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával!Az életmódváltás elképzelhetetlen elegendő mennyiségű vízfogyasztás nélkül

Az életmódváltás elképzelhetetlen elegendő mennyiségű vízfogyasztás nélkül


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: