2011-01-21 09:35:30• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Hasi elhízás

Hízáskor a zsír lerakódása nem válogat magának területet, oda rakódik, ahová neki tetszik - szoktunk gyakran hangoztatni, leginkább a „problémás testtájakra", vagyis combra, popsira, karra, csípőre és hasra. A hasi elhízás nemcsak esztétikailag szúr szemet, de egészségkárosító szempontból is rizikófaktornak tekinthető.

Genetika illetve testalkat, életmód függvénye, hogy kinek, hova rakódik a fölösleg. Az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy az anyagcsere szempontjából a hasüregben lerakódó zsírsejtek jóval veszélyesebbek, mint a test más pontjain, a bőr alatt elhelyezkedő zsírpárnák. A túlsúlyos emberek többségénél elsősorban a hason rakódik le a súlyfölösleg, ez azt jelenti, hogy a hason belül fokozottabb a zsírszövetképződés. Ettől a zsírtól (amikor a zsír a hasi szervek között rakódik le) azért nehezebb megszabadulni, mert másképpen „viselkedik, reagál", mint a test más részein.

Mi tekinthető hasi elhízásnak?

Alma típusú vagy férfias elhízásnak is nevezik a hasi elhízást (zsigeri/centrális zsírlerakódás). A szemmel is jól látható pocakosodáson kívül, a has-körfogat mérése rávilágíthat az egészségügyi problémákra: mérése a köldök magasságában történik. A WHO által számszerűsített adat szerint, nők esetében 80 cm felett fokozott kockázatot-, 88 cm felett pedig jelentősen fokozott kockázatot jelent. Férfiaknál 94 cm fokozott kockázatot-, 104 cm felett pedig jelentősen fokozott kockázatot jelöl.

A hasi elhízás kockázati tényezői: cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatos betegségek stb. Ráadásul a hasüregi zsír a májsejteket is károsítja.

Mit tehetsz ellene?

A genetika mindössze 30 százalékban felelős az esetleges elhízásért, illetve felelős a testsúlyért. Kezdd egy alapos egészségügyi kivizsgálással, kérd szakértő segítségét, diétázz és sportolj. Ajánlott naponta 30-40 perc mozgás, megfelelő folyadékbevitel és minél több friss zöldség-, gyümölcsfogyasztás. Ne koplalj, a diéta nem azonos a koplalással. Ne feledd, hogy minden egyes leadott centiméter meghosszabbítja a várható élettartamod.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



Alma típusú vagy férfias elhízásnak is nevezik a hasi elhízást (zsigeri/centrális zsírlerakódás)

Alma típusú vagy férfias elhízásnak is nevezik a hasi elhízást (zsigeri/centrális zsírlerakódás)


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: