2011-03-14 09:50:25• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Együnk tökmagot

A tök termésében lévő magokat önállóan is fogyasztjuk, ugyanakkor kenyérbe és péksüteményekbe is gyakran belesütjük.

Nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban kiemelkedő helyet vívott ki magának, anno az egyik legkiválóbb csemegének számított. Napjainkban sokan méltatlanul hanyagolják táplálkozásukból, pedig fogyasztásával számos betegség kialakulása megelőzhető lenne. Több, mint nassolnivaló. Nagyanyáink hajdanán a tökmagot elsősorban féregűző (orsógiliszta és galandféreg) hatása miatt fogyasztották, az emésztőrendszer őrének tartották.

A tökmagban az egészségre jótékonyan ható anyagok nagy mennyisége fordul elő, az esszenciális zsírsavakból adódóan vértisztító hatású, hasznos a köszvény ellen, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, a benne fellelhető telítetlen zsírsavaknak köszönhetően fogyasztásával megelőzhető az elhízás, ráadásul a testi és a szellemi teljesítményt is fokozza.

Fogyasztása férfiaknak különösen ajánlott, gyakorta ajánlják prosztatapanaszok kezelésére. Cink A- és E-vitamintartalma pozitív hatást gyakorol a nemi szervekre. Antioxidáns hatású, ezért védelmet nyújt a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben. B-vitamin komplex-, kalcium-, magnézium-, kálium-, vas-, szelén- és mangántartalma jótékony hatást fejt ki prosztataproblémák esetén. A tökmagolaj szintén ezen jótékony hatásokkal rendelkezik. A népi gyógyászat szerint, minden nyavalyára jó, erősíti a szívet, csökkenti a magas koleszterint, E- és F-vitamintartalma magzatvédő hatású. Évezredek óta méregtelenítésre is használják, regenerálja a májat, nem utolsó sorban számtalan kozmetikai termék alapanyagául is szolgál, mivel öregedést késleltető hatása van. Íme, miért érdemes legkevesebb hetente egy alkalommal tökmagot rágcsálni, és ételeink készítésekor tökmagolajat használni.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!


Napjainkban sokan méltatlanul hanyagolják táplálkozásukból

Napjainkban sokan méltatlanul hanyagolják táplálkozásukból


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: