2011-04-04 09:33:26• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Együnk tavaszi retket

A tavasz egyik legelső és egyben legkedveltebb idényzöldsége a retek. A tél leköszöntével egyre többen igyekeznek feltölteni szervezetüket friss zöldségekből származó vitaminokkal és értékes hatóanyagokkal.

Erre alkalmas a tavaszi retek is. Az ókori Görögországban anno az egyik legértékesebb gyökérzöldségnek számított, ára pedig megegyezett az aranyéval. Szerencsére napjainkban mindenki számára hozzáférhető áron vásárolható meg, így ajánlott akár napi szinten is beiktatni az étrendbe. Világszerte több fajtája ismert, térségünkben a piros-, gömb/hosszúkás alakú, enyhén csípős fajtája az egyik legkedveltebb. Előnye, hogy változatosan elkészíthető.

Szervezetre gyakorolt jótékony hatásai:

Alacsony energiatartalommal rendelkezik, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, jelentős mennyiségű folsav, kálium, kalcium, magnézium, A-, E-, B1-, B2-,B3-, B6- és C-vitamin található benne. A nyes retek kúraszerű fogyasztásával számos emésztési rendellenesség megelőzhető illetve kiküszöbölhető: segíti az emésztést és serkenti az epeműködést, csökkenti a magas koleszterint, fertőtleníti a nyálkahártyát, aktiválja az idegsejteket és az agyat, segít felfúvódáskor illetve kemény vagy híg széklet esetén, fogyasztásával megelőzhető a vesekő kialakulása, nátha és köhögés esetén nyálkaoldó hatású. Enyhe csípősségéből adódóan semlegesíti a gombákat és a baktériumokat. Nem utolsó sorban az egyik leghasznosabb salaktalanító és immunerősítő zöldség.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!


A retek az egyik leghasznosabb salaktalanító és immunerősítő zöldség

A retek az egyik leghasznosabb salaktalanító és immunerősítő zöldség


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: