2011-01-24 09:49:44• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Az étkezési cukor hatásai

Étkezési cukornak a cukorrépából előállított répacukrot, illetve a cukornádból előállított nádcukrot értjük.

A kereskedelemben többféle cukorfajta található: fruktóz vagy gyümölcscukor, krumplicukor vagy szőlőcukor, nádcukor vagy nyers cukor, fehér cukor, répacukor illetve barna cukor. Kevesen tudják, hogy míg a cukorrépa cukortartalma mindössze 18 százalék, addig a finomított cukoré 95 százalékra tehető. Az édes íz érzékelése velünk született képesség, ami minden valószínűséggel az anyatej magas cukortartalmával magyarázható. Köztudott, hogy a cukor szervezetünk legfőbb energiaforrása. A cukorról - leginkább finomított cukorról - megannyi ellentmondásos hír látott napvilágot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi cukorbevitel ne haladja meg a teljes energiabevitel 10 százalékát. Mivel a finomított cukorban egyáltalán nincs ásványianyag- és vitamintartalom, számos betegséget válthat ki: diabétesz, köszvény, szív- és érrendszeri betegségek, fáradékonyság, csontritkulás, vesekő, egyes daganatos megbetegedések, fogszuvasodás, nem utolsó sorban pedig túlsúlyt.



Az üres kalóriákról előző egészségturmix cikkünkben már ejtettünk néhány szót. Mivel a cukor is ilyen üres kalória, az ásványi anyagokat a testszövetből vonja el. A finomított cukrot az egyik legerősebb savképző anyagként tartják számon, emésztés során erjesztő hatású, aminek hatására a szervezetben ecetsav, alkohol és szénsav keletkezik. Ezek az anyagok pedig romboló hatással vannak a belekre. A cukor a májban glukóz formájában gyülemlik fel, ezért amikor a máj elérte felső határát, megduzzad, ekkor pedig zsírsav formájában visszakerül a vérbe. Végül pedig lerakódik a test különböző pontjain fenékre, hasra, csípőre, combra. A cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol. Mivel szervezetünk nincs felkészülve nagyobb mennyiségű cukor befogadására, ezért a fölösleges cukor megerjed.

További negatívumnak számít, hogy a cukor valamint a szénhidrát feldolgozásához a szervezetnek B1-vitraminra van szüksége. Mivel a cukor nem tartalmaz B-vitaminokat, ezért a szervezet tartalékaiból kell kivonnia, emiatt pedig sok esetben B-vitaminhiányt is okozhat. Ezen kívül kalciumhiányt is okozhat, ami csontritkuláshoz vezethet. A felsoroltak csak néhány tényező a cukor megannyi, egészségkárosító hatásairól. A prevenció mindennél fontosabb, intő jelnek számít, hogy 2010-ben a cukorbetegek száma világviszonylatban meghaladta a 230 millió főt.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: