2011-03-04 09:45:36• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: A zsírsavak szerepe

Azzal minden ember tisztában van, hogy a helyes táplálkozáshoz számos táplálék-összetevő illetve azok egyensúlya szükséges. Nézzük, milyen szerepet töltenek be táplálkozásunkban a zsírsavak.

Alapjában véve kétféle zsírt különböztetünk meg: a telített és a telítetlen zsírsavakat. A telített zsírsavak többnyire állatokból származnak, a zsíros kolbászfélékben, a zsíros húsban, a zsíros sajtfélékben és a vajban fordulnak elő. Ezek jelentős mértékben hozzájárulnak a túlsúlyhoz, többnyire azért, mert 1 gramm zsír 9,5 kilokalóriát tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy grammonként dupla annyi kalóriát, mint a fehérje vagy a szénhidrát. Ezzel ellentétben, a növényekből származó zsírok általában telítetlenek.

Táplálkozásszakértők szerint, közepesen nehéz fizikai aktivitás mellett a felnőtt ember testtömeg-kilogrammjára számított optimális napi mennyiség kevesebb mint 1 gramm zsír. Az egészség megőrzése érdekében, a napi összkalóriának átlagosan mindössze 20-25 százalékát kellene a zsírnak kitennie. Az általános tapasztalatok azonban azt bizonyítják, hogy napjainkban az emberek többsége a napi kalóriamennyiség több mint 40 százalékát viszik be zsír formájában.

A telítetlen zsírsavak fogyasztása különösen ajánlott, mivel ezeket a szervezet nem tudja előállítani. Ezért ajánlott hidegen préselt olajakat fogyasztani, repce- vagy olívaolajat, de természetesen a halban is fellelhető. Előnyük, hogy védelmet nyújtanak az érelmeszesedéssel illetve a szívinfarktussal szemben, ugyanakkor segítenek elkerülni a szív- és keringési megbetegedéseket. Kevesen tudják, hogy a sokak által kedvelt olívaolaj hozzávetőleg 70 százalékban tartalmaz egyszeresen telített olajsavat, és mintegy 12 százalékban többszörösen telítetlen linolsavat (omega-6 zsírsav). Napi étrendbe való beiktatásuk azért szükséges, mert ezek a telítetlen zsírsavak csökkentik a rossz LDL koleszterinszintet a vérben, miközben a jó HDL koleszterinszintet képesek megemelni.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



A telítetlen zsírsavak védelmet nyújtanak a szívinfarktussal szemben

A telítetlen zsírsavak védelmet nyújtanak a szívinfarktussal szemben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: