2011-02-07 10:01:52• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: A vastagbél-flóra fontossága

Kevesen tudják, hogy a betegségek hozzávetőleg 80 százaléka a bélrendszerből indul ki.

A vastagbélben megközelítőleg 500 gomba- és baktériumfajta él. Ami talán ennél is megdöbbentőbb, hogy egyes számítások szerint a felnőtt szervezet testtömegéből 1,5 kg-ot az emésztőrendszer mikrobái tesznek ki. Másodsorban az immunglobulin (olyan fehérjemolekulák, melyeket az immunrendszer termel annak érdekében, hogy a szervezetbe került baktériumokat illetve vírusokat semlegesítse) mintegy 70 százaléka is itt keletkezik. Annak érdekében, hogy a fertőzésekkel szemben ellenállóbban legyünk és az immunrendszer fokozott védelmi állapotát biztosítani tudjuk, olyan hasznos baktériumokra van szükségünk, mint a bifidobacterium, a lactobacillus és a streptococcus.

Ezért nagyobb figyelmet kellene szentelni arra, hogy az egészségünk szempontjából a vastagbél rendeltetésszerű működését is segítsük. Ezt pedig elsősorban a kiegyensúlyozott táplálkozás által érhető el. Napjainkban a lehető legtöbb kommunikációs úton a „bifidusz eszenzisz" fontosságával bombázzák tudatunkat. Tény az, hogy az úgynevezett probiotikuomok a táplálékkal kerülnek be a bélbe és olyan jótékony baktériumok, amelyek védik a bélrendszert. A bélflóra fontos szerepet játszik egyes vitaminok termelésében, az emésztésben, sőt a koleszterin-anyagcserében is. Abban az esetben, ha a szervezetben a rothasztó baktériumok vagyis a bomlástermékek kerülnek túlsúlyba, emelkedett vérkoleszterin szinthez, bélrendszeri problémákhoz, májkárosodáshoz, súlyosabb esetben pedig vastagbéldaganathoz vezethet.

A bakteriális egyensúly szervezetünk rendkívül érzékeny belső masinája, amit az egyoldalú táplálkozás, a szénsavas üdítőitalok, a stresszes életmód, a gyakori alkoholfogyasztás és kávézás, a rendszeres dohányzás nem utolsó sorban pedig az antibiotikumos kezelés egyaránt károsítják. Ugyan a joghurtok tartalmaznak laktobacilusokat, de nem elegendőt a hasznos baktériumok feltöltéséhez. Fogyasszunk rostos zöldségeket és gyümölcsöket, mivel ezáltal fokozhatjuk a bélműködést. A könnyebb emésztés érdekében igyunk fodormenta-, kamilla-, köménymag teákat és használjunk olyan fűszereket, amelyek szintén serkentik az emésztést, pl: zsályát, szerecsendiót, ánizst, gyömbért, köményt. Nem utolsó sorban fontos a rendszeres mozgás illetve a hasi légzés is sokat javíthat a lusta mészestésen. Ne feledjük, az egészség karbantartása érdekében elsősorban akaratra van szükség. William Shakespeare szerint, „Testünk a kert, akaratunk a kertrész".

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



A betegségek hozzávetőleg 80 százaléka a bélrendszerből indul

A betegségek hozzávetőleg 80 százaléka a bélrendszerből indul


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: