2011-03-02 09:19:27• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: A szénhidrátok

A szénhidrátok legfontosabb szerepe a szervezet valamennyi sejtjének folyamatos energiaellátása.

Huzamosabb ideig telítenek, vagyis megtöltik a gyomrot, biztosítják a teljesítőképességet, aminek többek között az az előnye, hogy a zsíros illetve az édes ételek iránti éhség is később jelentkezik. Léteznek úgynevezett összetett szénhidrátok, mint a lencse és a babfélék, melyek javítják a szervezet terhelhetőségét, ezért  fogyasztása pl. sportolás előtt is ajánlott. Kísérletek igazolják, hogy az összetett szénhidrátok lassabban illetve fokozatosabban alakulnak át glukózzá, melyet köztudottan az izmok üzemanyagaként tartanak számot. A másik csoportba tartoznak a „lassú szénhidrátok", mint pl. a makaróni vagyis a tésztafélék, melyek fokozzák a teljesítményt.

Táplálkozásunk szempontjából a kevésbé édes szénhidrátok jelentősek, mint a szőlőcukor, a gyümölcscukor, amelyeket a szervezet minden további lebontás nélkül felvesz. A másik csoportba a kettős cukor tartozik, ilyen a hagyományos asztali cukor és a többszörös cukrok, mint a cellulóz és a keményítő. Az emberek által fogyasztott kalóriák mintegy 50 százaléka származik szénhidrátokból. A tudatos táplálkozás érdekében nem árt tudnunk, hogy 1 gramm szénhidrát 4,3 kilokalóriát tartalmaz.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



A szénhidrátok legfontosabb szerepe a szervezet valamennyi sejtjének energiaellátása

A szénhidrátok legfontosabb szerepe a szervezet valamennyi sejtjének energiaellátása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: