2011-02-01 09:38:39• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: A protein fontossága

Nem is olyan rég sokan még abban hittek, hogy testüket megvédhetik az energiaveszteségétől, ha megfelelő zsírtartalékuk van, mondván jól jön az majd a szűkösebb időkben vagy egy komolyabb betegség esetén.

Táplálkozás szakértők azon a véleményen vannak, hogy a nagyobb mennyiségben fogyasztott zsír és szénhidrát hatására hamar elfáradunk illetve gyorsabban kimerülünk. Ez leginkább az ősszel és a télen érvényes, amikor immunrendszerünk jóval sérülékenyebb. Ebben az időszakban több proteint kellene fogyasztanunk. A szakorvosok azt hangsúlyozzák, hogy lehetőségeinkhez mérten csökkentsük a szénhidrátok mennyiségét és növeljük a fehérjebevitelt. Ez azért lényeges, mert a szénhidrátok úgynevezett inzulinkicsapódást eredményezhetnek. Amint azt tudjuk, az inzulin a felesleges cukrot energiává alakítja át, tehát gondoskodik a vér cukorszintjének stabilitásáról. Abban az esetben, ha több szénhidrátot veszünk magunkhoz, mint amennyire naponta szükségünk van, egy bizonyos idő után átalakul zsírrá, ami értelemszerűen súlytöbbletet eredményez.

Gondolnunk kell arra is, hogy szervezetünk a fehérjét képtelen elraktározni, ezért azt naponta pótolnunk kell. Abban az esetben, ha bevitele rendszertelenül történik, testünk a fehérjehiányt az izmokból igyekszik pótolni. A szakértők véleménye azonban megoszlik azzal kapcsolatban, hogy a szervezetbe hány százalékban kell proteint bevinnünk. Egyes dietetikusok azon a véleményen vannak, hogy a szénhidrátok arányát hozzávetőleg 40 százalékkal kell csökkentenünk, ugyanakkor ezt az aránycsökkentést 25-30 százalék zsírral és proteinnel kell pótolnunk. Ennek köszönhetően a vér cukorszintértéke normalizálódik, közérzetünk javul és sokkal energikusabbak leszünk, ráadásul néhány felesleges kilótól is megszabadulhatunk.

Azonban az egyensúly megtartása is fontos. Lényeges, hogy kevesebb állati-, és több növényi eredetű fehérjét fogyasszunk, mint például a lencsét, fehér babot, mogyorót, diót, napraforgómagot vagy éppen zabpelyhet. Ugyanakkor a vitaminokról sem szabad megfeledkeznünk. A fertőzések leküzdésében a C-vitaminnak van a legnagyobb szerepe.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!


Lényeges, hogy kevesebb állati-, és több növényi eredetű fehérjét fogyasszunk

Lényeges, hogy kevesebb állati-, és több növényi eredetű fehérjét fogyasszunk


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: