2011-01-18 09:57:17• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Igyunk tejet!

Tudvalevő, hogy a tej, a nőstény állatok tejmirigyei által termelt váladék, ami feldolgozás nélkül, emberi fogyasztásra is alkalmas.

Néhány növény, így például a szója és a kókusz is kiválaszt tejnedvet, melyek szintén alkalmasak emberi fogyasztásra. A tejterméketeket rengeteg módon és változatban fogyaszthatjuk, nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvendenek. Számos tejipari terméket különböztetünk meg: így a tejtermékeket, mint a vaj, a túró és a sajt; a tejkészítményeket, mint a tejföl, a joghurt, a kefir, az aludttej; a tejszín valamint az olyan tartósított tejtermékeket, mint a tejpor és a sűrített tej.

Számos tanulmány látott napvilágot, melyek a tej egészség-megőrző vagy éppen ellenkezőleg, egészség-károsító hatásairól számoltak be. A vélemények megoszlanak és meglehetősen ellentmondásosak. Tény az, hogy a nyers tej fogyasztása alkalmával olyan fertőző vírusok kerülhetnek az emberi szervezetbe, melyek károsak lehetnek az egészségre nézve. Már gyerekkorunkban arra tanítottak bennünket, hogy fogaink épsége és csontjaink erősítése érdekében sok tejet kell innunk. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy gomba- vagy alkoholmérgezést követően a beteggel azonnal nagy mennyiségű tejet itatnak. Tehát a tejfogyasztásnak vitathatatlanul vannak pozitívumai is.

Másodsorban a tej és a sajtfélék olyan fontos élelmiszerek, melyek elsősorban terhes kismamák és gyerekek táplálására alkalmasak. A tej és tejtermékek meglehetősen nagy tápértékkel rendelkeznek, mivel fehérjét, proteint, zsiradékokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, valamint a szervezetnek nélkülözhetetlen foszfort és kalciumot egyaránt. A sajtfélék és a tej, különösen A-vitaminban gazdagok, ezen kívül a tej proteinjei képesek életben tartani és megújítani a szöveteket.

A tej és tejtermékek további előnye, hogy rendkívül könnyen emészthetők, ám kalóriaértékük csekély, ami azt jelenti, hogy kevés energiát bocsájtanak a rendelkezésünkre, ráadásul mangánban, rézben és vasban is meglehetősen szegények. Ebből adódóan a felnőtteknek nem elegendő mindössze a tejtermékek fogyasztása, mivel ennek az egyoldalú táplálkozásnak a következménye vérszegénység lenne, és a napi energiaszükségletet sem tudná szervezetünknek fedezi.

Éppen ezért a tejet és a tejtermékeket ajánlott más növényi eredetű, nem teljes proteinekkel együtt felhasználni illetve fogyasztani, mint a tejbe-laska, tejbe áztatott gabonafélék vagy kenyér valamint túrós puliszka. Mindezeket szem előtt tartva ne feledjük, hogy a tejtermékek kiváló táplálékforrásnak számítanak, de csak más élelmiszerekkel kiegészítve: gyümölcsökkel, zöldségekkel és kenyérrel, ugyanis ezáltal biztosítják az ásványi anyagokat, vitaminokat és szénhidrátokat. Felnőttek számára ajánlott a napi fél liter tej vagy egyéb tejtermék fogyasztása, mivel ez tartalmazza a napi protein, foszfor, D-, B-, PP- és A-vitamin, valamint kalciumszükségletet.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát!





.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: