2011-02-28 09:15:35• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: A bioaktív anyagok fontossága

Egészségügyi szakemberek és táplálkozáskutatók az utóbbi évtizedben még inkább felhívták a figyelmet, az úgynevezett bioaktív anyagok egészségre gyakorolt jótékony hatásaira.

Mintegy 10.000 ismert bioaktív anyagról van szó, amelyeket másodlagos növényi anyagoknak is neveznek. Fő pozitív tulajdonságuk, hogy képesek magukba zárni a daganatkeltő anyagokat, a sejtpusztító szabadgyököket, jótékonyan befolyásolják a koleszterinszintet, nem utolsó sorban elősegítik a környezetből származó mérgek kiválasztását.

A legfontosabb bioaktív anyagoknak a következőket tartják:

Szulfidok: valóságos csodaszernek tekintik, mivel serkentik az immunvédekezést, csökkentik a magas vérnyomást, hozzájárulnak az emésztés serkentéséhez, megelőzik a daganat kialakulását, antioxidáns hatásúak és gátolják a gyulladást.

Karotinoidok: a lutein, a likopin, az alfa- és a béta-karotin daganatmegelőzőként és antioxidánsként hatnak, ugyanakkor az immunrendszert is stimulálják. Fellelhetők a paradicsomban, a narancssárga színű zöldségekben és gyümölcsökben, a grapefruitban.

Polifenolok: a káposztában, a gabonafélékben, a szőlőben, az áfonyában, a hagymában, a vörösborban, a málnában és a zöldbab-félékben fordulnak elő. Daganatmegelőző és immunerősítő, az előbbi bioaktív anyagokhoz hasonlóan szintén antioxidánsok.

Terpének: ebbe a csoportba sorolható a citrusolaj és a mentol is. Elsősorban a köményben, a mentában és a citromban fordulnak elő. Daganatmegelőző szerként tartják számon.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



A bioaktív anyagok  képesek magukba zárni a daganatkeltő anyagokat

A bioaktív anyagok képesek magukba zárni a daganatkeltő anyagokat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: