2011-01-25 08:50:21• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: A PP- vitamin szerepe

Az egészségük megőrzésére nagyobb hangsúlyt fektető személyek igyekeznek mindent megtudni az egészséges táplálkozásról, többek között a szervezetünknek nélkülözhetetlen vitaminokról is.

A hétköznapi emberek tudatában a legtöbb információ általában a C-, A-, E- alapvitaminokról van. Ezek szerepével szinte mindenki tisztában van. A PP- vitamin - amit nikotinsavnak (niacinnak, B3-vitaminnak) is neveznek - szervezetünk anyagcseréjében játszik fontos szerepet. A félreértések elkerülése végett ezt a nikotinsavat nem szabad összetévesztenünk a dohányban is fellehető nikotin nevű anyaggal, ami köztudottan mérgező hatású. Legutóbbi kutatások szerint, a niacin természetes koleszterinszint-szabályzó anyagnak számít, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is minimalizálja. Ugyanakkor fontos szerepet játszik az inzulin és a nemi hormonok szintézisében, és enyhíti az álmatlanságot valamint a depressziót.

Amennyiben szervezetünkben PP-vitamin hiány lép fel, súlyos zavarokat idézhet elő. Egyik legismertebb tünet amit okozhat, a durva bőr vagyis a pellegra nevű betegség. PP- vitaminban leginkább gazdag táplálékforrásunk a kukorica, barackfélék, avokádó, friss gombafélék, gabonafélék, de a fekete ribizliben is megtalálható, ráadásul megvédi a C-vitamint az elbomlástól.

Annak érdekében, hogy szervezetünknek PP-vitamint biztosítsunk, táplálkozásunkba iktassunk be megfelelő mennyiségű túrót, tejet, tojást, húst, legfőképpen a vesének és a májnak nem szabad hiányoznia, mivel ezek PP-vitaminban a leggazdagabbak. Tény az, hogy a szervezetünknek szükséges vitaminokat kizárólag változatos táplálkozással biztosíthatjuk, fordítsunk erre nagyobb figyelmet.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



A szervezetünknek szükséges vitaminokat kizárólag változatos táplálkozással biztosíthatjuk

A szervezetünknek szükséges vitaminokat kizárólag változatos táplálkozással biztosíthatjuk


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: