2008-10-16 18:23:24• hírek • Szatmár.ro

Egészségtelen kozmetikumok

A napi tisztálkodással, testápolással, kozmetikum- és  illatszerhasználattal napi kétszáz lehetséges egészségkárosító anyag  hatásának tesszük ki szervezetünket.

Pat Thomas, az Ecoligist egyik szerkesztője, Skin Deep című kozmetikai termékek hatásaival foglalkozó könyve kapcsán beszélt a kozmetikumok lehetséges hatásairól.Úgy gondolhatnánk, hogy a kozmetikumok hozzásegítenek ahhoz, hogy egészségesen, fiatalosan és jól nézzünk ki, és nem jut eszünkbe, hogy használatuknak kockázata is van. A bőrünkre kerülő vegyi anyagok közel 60 százaléka felszívódik és a véráramba kerülve eljut testünk szinte minden részébe, egyes vegyi anyagoknak fél perc sem kell, és a bőrről máris főbb belső szerveinkhez jutnak.

A szerző szerint a kozmetikumokban található anyagok egy része károsítja a központi idegrendszer működését, elősegíti az allergia kialakulását, a DNS károsodását, vagy állatkísérletek alapján akár daganatos megbetegedéseket is okozhat. Jelentős kockázatokat rejt magában, hogy a kozmetikai termékek túlnyomó többségének egészségügyi hatásait nem vizsgálták meg kellően, így azok időzített bombaként kerülhetnek szervezetünkbe.

Társadalmunkban egyre gyakoribb a depresszió, melyet a stresszel teli életmód mellékhatásának tartanak, ám kevesen gondolnak arra, hogy a mentális problémák az akár évtizedeken át naponta szervezetünkbe kerülő vegyi anyagok hatására is kialakulhatnak. A leginkább kockázatos anyagok közé tartoznak a különféle tartósítószerként használt parabének, melyek a kozmetikai cikkek 90 százalékában megtalálhatóak.

Ezek a vegyületek hozzájárulhatnak az ösztrogénnel kapcsolatos daganattípusok (mell, petefészek, méh, here) kialakulásához. Egy újabb vizsgálat során minden vizsgált zsírszövetmintában találtak parabén maradványokat.

A kutatók szerint szervezetünk hormonális hatású vegyi anyagokkal valóterhelése a mellrákos megbetegedések gyorsuló elterjedéséhez vezet. Szintén érdemes elkerülni a parfümmel (fragrance) illatosított termékeket, ezen besorolás alá több száz különféle vegyület tartozik, melyek a kozmetikai cikkek 95 százalékában jelen vannak.

A különféle parfümök hatásai között minden emberen ismert mérgezés megtalálható. Sok közülük az idegrendszert károsítja és felhalmozódik testünkben, születési rendellenességet okozhat és az anyatejből is kimutatható. Más mesterséges illatanyagok a hormonrendszer működésének károsítása által rákkeltő hatásúak lehetnek, de rövidtávú hatásként fejfájást, depressziót, feledékenységet vagy irritációt okozhatnak.

Egészségügyi problémákat okozhatnak az ásványolaj származékokat (mineraloil, paraffinum liquidium) tartalmazó készítmények is, ezek a vegyületek bőrirritáló hatásúak lehetnek, és „kioldják" a bőr természetes zsírsavjait, ami bőrünk kiszáradásához és fokozott testápoló használathoz vezethet. A bőr természetes védekező képességének csökkentésével elősegítik más vegyi anyagok felszívódását és szervezetünkbe kerülését. Belélegezve rákkeltő hatásúak és a termékenységet is csökkentik. A kockázatok csökkentése érdekében célszerű a természetes olajokat tartalmazó készítmények használata. Szintén kockázatot jelent a sodium lauryl sulfate (SLS) tartalmú készítmények használata. Az SLS-t erős tisztító hatása miatt kevernek a samponokba, a fogkrémekbe, a folyékony szappanokba és fürdőhabokba. A mesterséges olajokhoz hasonlóan elősegíti a bőr természetes olajnak és zsírsavjainak kiürülését. Használata akár ekcéma kialakulásához is vezethet.

A szerző szerint a kockázatok csökkentése érdekében célszerű átnézni az általunk használt készítmények listáját és megszabadulni a felesleges termékektől. A nők átlagosan negyedóránként gondolnak arra, hogy megfelelően néznek-e ki. Ha sikerül kilépni abból az illúzióvilágból, amit a neves márkák igyekszenek kialakítani, hogy a boldogsághoz és jólléthez a termékeiken át vezet az út, akkor tettünk valamit az egészségünk és a környezetünk megóvása felé vezető úton.

(Dudley News)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: