2006-09-16 22:03:25• hírek • Szatmár.ro

Egészséges táplálkozás

vegetablesMondd meg, mit eszel, megmondom ki vagy. Szakemberek fölmérték, kinek mi a kedvenc étke.

Mondd meg, mit eszel, megmondom ki vagy. Szakemberek fölmérték, kinek mi a kedvenc étke.

A szakemberek pontosan arra a következtetésre jutottak, mint ami nagyjából előzetesen is várható volt: elsősorban azok fogyasztanak sok zöldséget, gyümölcsöt, reformételt, akik tehetősebbek.

Hagyományt követők, haspókok, gyorsevők, modernek és a többiek, bár lassan változik az étkezési kultúra, ezek a csoportok egyre jobban elkülöníthetőek a társadalomban - így foglalta össze Kozák Ákos, a GFK piackutató intézet igazgatója legújabb kutatásuk eredményeit. A reprezentatív felmérésben azt vizsgálták, hogy hogyan változott az élelmiszerfogyasztás a rendszerváltás óta.

A felnőttek kétharmada még mindig tradicionálisan étkezik, leginkább a falusi, idősebb lakosokra jellemző ez, és főként a férfiakra. Ők az országos átlagnál is több kávét isznak, és több fehér kenyeret esznek, viszont idegenkednek a tejtermékektől, a zacskós levesektől. A második legnépesebb csoportba a megkérdezettek 20 százaléka sorolható. Ők a haspókok, akik általában azt eszik, ami igazán ízlik nekik, vagyis a menzán jó szívvel választják a töltött káposztát a saláta helyett, ugyanakkor a fehér helyett barna kenyeret kérnek hozzá.

Ők úgy gondolják, illik kedvelni a reformételeket, a zöldségeket és a gyümölcsöket. A modernek képviselői, főleg a jól kereső, városban élő huszonéves fiatalok, férfiak és nők egyaránt. Ők szeretik a nemzetközi konyhát, a félkész és gyorsfagyasztott ételeket. Szívesen járnak gyorsétterembe is. A piackutató intézet felmérése szerint a válaszadók mindössze 12 százaléka sorolható az egészségesen táplálkozók közé.


Főleg a középkorú vagy idősebb diplomás városi nők, akik anyagilag is megengedhetik maguknak a reformételeket. Kozák Ákos igazgató szerint a lakosság jelentős része egyébként az étkezésben éli meg a fogyasztói kiteljesedést. A vizsgálat azt mutatja, hogy például egy nagycsalád is hamarabb megengedi magának a drágább gyümölcsöt, vagy a drágább ételt egy drágább boltban, mint egy közös kirándulást vagy szórakozást. ma.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: