2011-08-02 09:28:36• hírek • Matos Lajos/MTI

Egészséges paradicsom

Spanyol kutatók új antioxidánst találtak a paradicsomban, amely minden eddig ismert vegyületnél erőteljesebb hatású, ezért valószínűleg nagy jövő előtt áll a gyógyításban.

A sejtekben végbemenő oxidáció öregíti a szervezetet, bizonyos anyagok - az antioxidánsok - azonban segítenek megakadályozni, vagy legalábbis lassítani ezt a folyamatot. Például a vörösborban megtalálható rezveratrol az utóbbi évek állatkísérleteinek tanúsága szerint fékezi az öregedést, ezért gyógyszerként is forgalomba került.

A rezveratrolnál a Maria Pilar Lopez-Gresa és munkatársai által fölfedezett anyag antioxidáns tulajdonsága tizennégyszer erélyesebb. Fontos gyógyszereknél is hatásosabb: csaknem ötszörte hatásosabb antioxidáns, mint az E-vitamin és tízszer erősebb, mint a C-vitamin.

A kutatók eredményeiket az Environmental and Experimental Botany című folyóiratban közölték. Az általuk felfedezett fenolszármazékot a paradicsomnövény akkor termelte védekezésül, amikor egy bizonyos baktérium megfertőzte.
Az új antioxidáns iránt máris nagy az érdeklődés. Az élemiszeripar a legkülönfélébb ételek tartósításához használhatná, mert igen hatékonyan gátolhatná a zsírok oxidációját. Az avasodás késleltetése számos készítmény eltarthatóságát növelhetné. Az orvoslásban segíthetne megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rosszindulatú daganatokat.

Szakértők szerint a petrokémia is nagy fölvevő volna, mert a gázolajat is konzerválhatná, valamint szerepe volna a gumiáruk, textilfélék előállításában. A kozmetikai ipar is vonzónak találja a bőrgyógyászati készítmények tartósítására és az öregedés lassítására.


Paradicsom: antioxidánsokat tartalmaz
Paradicsom: antioxidánsokat tartalmaz


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: