2009-11-11 09:14:50• hírek • Szatmár.ro

Orvoslás forradalmi technológiákkal

Több, a térségben egyedülálló, kiemelkedő jelentőségű orvosi készülékkel rendelkezik a West Medica Klinika Szatmárnémetiben, ezért évről évre egyre színvonalasabb egészségügyi szolgáltatásokat tud biztosítani pácienseinek.

Az egészségügyi statisztikák szerint Romániában a legtöbben szívérrendszeri és koszorúér-betegségekkel küszködnek, éppen ezért a legtöbb elhalálozás kiváltó oka is ezekből a betegségekből ered. Ahhoz, hogy egy páciens megfelelő és hatékony kezelést kapjon, minél pontosabb diagnózist kell felállítani a betegségéről.

A West Medica Klinika körülbelül fél éve jutott három olyan műszerhez, amelyeknek a szív-érrendszeri betegségek és szívritmuszavarok felderítésében kimagasló szerepük van. A klinikán elérhető egy olyan 24 órás EKG vizsgálatra alkalmas készülék (ún. Holter-EKG), amely a hagyományos EKG szűréssel ellentétben nem csupán 20-30 másodpercig regisztrálja a szívműködést, hanem a nap minden másodpercében: így egy pácienst szokásos napi tevékenységének végzése közben lehet megvizsgálni.


West Medica -Holter EKG


A mobiltelefon nagyságú készüléket egy övvel rögzítik a mellkas alá, illetve három apró elektródot csatolnak a testfelszínhez. A páciensnek odahaza addig kell viselnie a műszert, amíg azt az orvosa előírja, ez idő alatt a fürdésen kívül minden egyéb tevékenységet korlátlanul végezhet. A készülék a szívműködést másodpercre lebontva regisztrálja, így amikor az orvos egy speciális szoftver segítségével letölti a kapott információkat, kielemezheti, hogyan változott a percenkénti szívverések száma, és hány illetve milyen természetű nem normális szívverése (extraszisztoléja) volt a páciensnek. Egy ilyen pontos diagnózis esetén, könnyebb megtalálni a legmegfelelőbb kezelési módot is.

A kardiológiában ennek a készüléknek forradalmi jelentősége van, hiszen a hagyományos EKG vizsgálatkor nem mindig derül fény az esetleges szívritmuszavarokra, ugyanis megtörténhet, hogy egy betegnek csupán bizonyos napszakokban, vagy bizonyos tevékenységek végzésekor jelentkezik szívproblémája.


West Medica -Holter EKG


A West Medica Klinika beszerzett egy olyan műszert is, amely 24 órás vérnyomásmérést tesz lehetővé, amely alkalmas az időközönként jelentkező vérnyomáskiugrások megállapítására. Megtörténhet, hogy egy betegnek fehér köpeny effektusa van vagyis, hogy csupán orvosi vizsgálatkor, a stresszhelyzet miatt jelentkezik magas vérnyomás nála, holott odahaza normálisak a paraméterei, ám az is meglehet, hogy egy páciensnél bizonyos napszakokban lép fel vérnyomás-ingadozás.

A 24 órás Holter-vérnyomásmérő készülék éppen az ilyen esetek kiszűrését teszi lehetővé. A műszert a páciens karjára rögzítik, amely meghatározott periódusokban automatikusan megméri a beteg vérnyomását, mindössze arra kell figyelni hogyha működésbe lépett a készülék abba kell hagyni az akkor végzett tevékenységet, így lehet ugyanis pontos értékeket meghatározni. A 24 órás vérnyomásmérő készülék előnye, hogy a beteg rosszullét esetén bármikor saját maga is aktiválhatja a szerkezetet.

Szintén újdonságnak számít megyénkben a telemedicina egyik komponense, amely a távolsági vérnyomásmérés lehetőségét biztosítja azoknak a személyeknek, akiknek nincsen otthon vérnyomásmérő készülékük, vagy saját maguknak nem tudnak pontos értékeket mérni. A készüléknek két összetevője van, egy speciális vérnyomásmérőből, és egy mobiltelefonból áll. Amint a beteg megméri saját vérnyomását, a kisgép továbbítja a kapott értéket a mobiltelefonra, ahonnan az információ eljut a klinika központi szerverére, így a szakorvos követni tudja, hogy páciense vérnyomása milyen értékek között mozog.


West Medica -Holter EKG


A szívbetegségek megelőzésének, illetve szinten tartásának egyik legfontosabb eleme a vérnyomás megfelelő ellenőrzése. Annak ellenére, hogy a műszernek kimagasló jelentősége van a szívérrendszeri betegségek követésében, országos viszonylatban egy kutatási program keretében körülbelül negyven háziorvosi rendelőben elérhető  hasonló orvosi eszköz, amely eddig leginkább a nyugat-európai orvoslásban terjedt el.

Számos beteg megtapasztalhatta már e korszerű műszerek által nyújtott pontos diagnózis és az ehhez igazodó terápia előnyeit. Hasonló műszerek mindeddig csak egyetemi központokban voltak elérhetők, a szatmári betegeknek immár nem kell ezen szolgáltatásokért messzire utazniuk.

A klinika Szatmárnémetiben a Károlyi út 3 szám alatt található. Bejelentkezni a 0261-769725-ös, a 0261769788-as, illetve a 0361-409222-es telefonszámokon lehet. Ha a klinikával kapcsolatban kérdése van írhat a caritasmedicasm@gmail.com e-mail címre, vagy tájékozódhat a www.westmedica.ro honlapon.


West Medica -Holter EKG


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: