2005-07-09 18:39:47• hírek • Szatmár.ro

Egészséges étrend

A napi három étkezés, a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nem elég!

Amikor kialakítjuk a mindennapi étrendünket, mindenkép figyelembe kell venni az életkort és az életvitelt, hogy a bevitt tápanyagok fedezik-e az energia- és tápanyagszükségletet.

A következő szabályokat vegyük figyelembe: naponta ötször étkezünk, délelőtt és délután könnyű ételeket fogyasszunk, és a főétkezések során javasolt valamilyen zöldsaláta, lehetőleg minden étkezésnél együnk valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget, és igyekezzünk nyugodt körülmények között táplálkozni.

Ami a napi folyadék adagot illeti, minden egyes főétkezés során fél liter és a nap hátralévő részében még legalább másfél liter folyadék szükséges, lehetőség szerint csökkentsük a cukrozott italok és a kávé fogyasztását is.

A megfelelő energiaegyensúly megteremtéséhez, megfelelően kell magunkhoz venni fehérjét, szénhidrátot és zsírokat. Fehérjéket nyerhetünk tojásból, tejből, és húsfélékből. Magas szénhidrát tartalmú ételek, közé tartozik a kukorica, a barnarizs, a burgonya, a méz, és a búzapehely.  A szénhidrátok ugyan elvileg nélkülözhetők a táplálkozásból, gyakorlatban viszont hiányuk a só-víz háztartás egyensúlyának felborulásához vezet. A zsírok állati és növényi szövetekben egyaránt megtalálhatók és a napi bevitel akkor megfelelő, ha nem haladja meg a 30%-ot. Kiegészítő tápanyagoknak nevezzük a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, melyeknek fontos szerepük van a vérképzésben a csontok felépítésében és az anyagcsere folyamatokban is, feladatuk a szervezet életműködéseinek összehangolása.

Végezetül pedig itt van néhány szabály a helyes táplálkozáshoz:

  1. Együnk zsírban szegény ételeket
  2. Igyekezzünk minél változatosabban étkezni
  3. Rendszeresen fogyasszunk friss gyümölcsöt, zöldséget
  4. Naponta ötször étkezzünk
  5. Naponta fogyasszunk legalább fél liter tejterméket
  6. Kevés sóval készítsük ételeinket
  7. Hetente legfeljebb kétszer fogyasszunk édességet

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: