2010-10-13 15:03:54• hírek • Tóth Klarissz

Egészséges ételektől való függőség

Nem egészen mese a szépséget hajszoló bulímiásról, az elhízástól rettegő anorexisáról és az egészségre vágyó ortorexiásról.

A helyzet korántsem mesébe illő, jóval reálisabb. A bőséges ételkínálat útvesztőjében egyre többen kerülnek zsákutcába: egyesek keveset esznek, mások túlzabálják magukat, az egészséges mérce megtartása egyre nehezebbé válik. Az evés táplálékfelvételi viselkedés, az étkezés egy szociális rítus, maga a táplálkozás pedig egy összetett fogalom. Különösebb statisztikai adatok nélkül is szembetűnő, hogy a szűkebb-tágabb környezetünkben élő nők jelentős hányada súlyfóbiával és testképzavarral él. Tévedés azt hinni, hogy a kövérségfóbia elsősorban a nőkre jellemző, az elhízástól való félelem, az evés feletti kontroll elvesztése egyre több férfinak is gondot okoz.

Táplálkozáskutatók, pszichológusok között nincs egyetértés abban a tekintetben, hogy az evészavarok hátterében genetikai okok vagy lelki folyamatok állnak. Abban azonban laikusokként is egyetérthetünk, hogy a testkép kialakulásában a biológiai tényezőkön kívül, a pszichológiai és a szociokulturális összetevőknek is nagy szerepük van. Napjainkban az emberek többsége ellentmondásosan viszonyul az étkezéshez: mit, mikor és hányszor egyen naponta, örökérvényű kérdés. Zsírfóbiájukból adódóan sokan koplalni kezdenek. Az étkezési zavar két típusáról - a buljmiáról és az anorexiáról - szinte mindenki hallott, az ortorexia azonban csak néhány éve került be a köznapi szóhasználatba. „Boülmiosz" beteges étvágyat jelent, az „an-orexis" az "ét-vágy" hiányát takarja.


A testsúly 10%-nak két héten belüli elvesztése, az anorexia előjele is lehet

A testsúly 10%-nak két héten belüli elvesztése, az anorexia előjele is lehet


Napjainkban egyre nő azoknak a tábora, akik egészségük megőrzésére fokozott figyelmet szentelnek. Az egészséges táplálkozás és a minőségi-, bió élelmiszerek fogyasztása azonban könnyen átcsaphat egy újfajta étkezési zavarba, amit ortorexia nervosának-, más néven egészséges ételektől való függőségnek neveznek. A betegség megnevezése 1997-be vezethető vissza, amikor Steven Bratman nevű orvos és szakács - aki szintén ettől a betegségtől szenvedett -, Egészséges ételfüggők című könyvében részletes beszámolót írt az újfajta evészavarról.


Az elhízástól való félelem, az evés feletti kontroll elvesztése egyre több férfinak is gondot okoz

Az elhízástól való félelem, az evés feletti kontroll elvesztése egyre több férfinak is gondot okoz


Az érintett érdeklődése az egészséges táplálkozásra szűrül, és kizárólag egészséges-, vagy annak tartott ételeket hajlandó fogyasztani. Korosztálytól függetlenül, mindkét nem képviselőit érinti. Míg az anorexiás fogyni akar, addig az ortorexiás egészségre-, valamint egészséges és természetes ételek fogyasztására vágyik. Az érintett az egészséges táplálkozás megszállottjává válik, életében pedig egyfajta rögeszme alakul ki, melynek során az alapvető élelmiszereket (húst, tojást, zsiradékot, lisztet koffeint, cukrot, csapvizet stb.) étrendjéből teljes kiiktatja. Pszichológiai szempontból az ortorexia, az étkezésből fakadó öröm és élvezet megtagadását jelenti, másodsorban pedig a betegségtől való félelem (hipochondria) is előidézheti. Mindenesetre még vitatott, hogy az ortorexia esetében megzavart evési magatartásról, betegségről, új kórképről van-e szó, vagy egyszerűen újabb amerikai „importbetegségről" beszélhetünk.


Az ortorexia,  korosztálytól függetlenül mindkét nem képviselőit érinti

Az ortorexia, korosztálytól függetlenül mindkét nem képviselőit érinti


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: