2006-12-15 16:44:48• hírek • Tamás Jakab

A finom nem mindig egészséges

 Az ételmérgezések elkerülhetőek a szabályok betartásával.

 Egyre gyakrabban lehet tudósítást hallani ételmérgezésben megbetegedettekről. A hétköznapi szóhasználatban ételmérgezésként emlegetett megbetegedések valójában élelmiszer eredetű megbetegedések. A betegség létrejöttében az elfogyasztott élelmiszer, illetve az abba belekerült egészségre ártalmas mértékű biológiai vagy kémiai szennyeződés játszik szerepet. Ezek alapján beszélünk ételmérgezésről vagy ételfertőzésről.

A jellemző tünetek a következők: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, gyakran hőemelkedés, láz. A tünetek a fogyasztást követő 2 órától 2-3 napig terjedő időszakban jelentkeznek. Tudni kell, hogy egészséges felnőtt többnyire tünetek nélkül vagy csak enyhe hasi panaszokkal vészeli át a megbetegedést, csecsemők, kisgyerekek, várandós édesanyák, idősek vagy beteg emberek esetében azonban súlyos következményekkel járhat a szennyezett étel fogyasztása. Több esetben kórházi ápolásra is sor kerül.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések előfordulásában leggyakrabban a baktériumok és - újabban - a vírusok játszanak szerepet. Napjaink vezető kórokozója a szalmonella. Ez a baktériumcsoport elsősorban a nyers baromfihúsból és a nyers tojásból mutatható ki. A nyers húsokban és más állati eredetű nyers élelmiszerekben egyéb kórokozó mikrobák is jelen lehetnek. Növényi eredetű élelmiszerben is lehet megbetegedésért felelős kórokozó vagy általa termelt méreganyag. Az élelmiszert a vele dolgozó személy is szennyezheti. A vírusok (pl. a médiából már ismert calicivírus) emberről kerülnek az élelmiszerre és a baktériumokkal ellentétben, az élelmiszerekben nem szaporodnak, ugyanakkor igen fertőzőek. A szennyezett élelmiszert fogyasztók jelentős részét megbetegíti.

 A higiénés szabályokat betartva a baktériumok, vírusok ételbe kerülése megakadályozható, a nyersanyagban lévők elpusztíthatók, illetve szaporodásuk gátolható.

A tömeges megbetegedések általában több szabály megszegése esetén alakulnak ki. Évek óta ugyanazok a jellemző hiányosságok: nem sütik, főzik meg az ételt kellő alapossággal, fertőzött, hőkezelés nélküli nyers tojást kevernek kész ételekbe, az elkészült ételt több órán át szobahőmérsékleten tárolják, stb. Gyakran kerül az élelmiszerbe kórokozó az emberről – nem kellően tiszta kéz, köhögés vagy tüsszentés útján.
Vigyázzunk tehát a karácsonyi sütés-főzés alkalmával, a gondos odafigyelés egy sor kellemetlenségtől menthet meg bennünket.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: