2009-04-04 20:38:24• hírek • Tóth Klarissz

Egészségbarát A-vitamin

Egészégünk megőrzése és bőrünk karbantartása érdekében szükségünk van néhány alapvitaminra. A jótékony hatású C-, E- és B-vitaminokon, az omega-3 zsírsavon és cinken kívül bőrünk egyik alapőre az A-vitamin.

Az A-vitaminnak kulcsszerepe van a szerveinket védő szövetek és a bőr jó működéséhez, ugyanakkor nélkülözhetetlen a szem egészségéhez, ezáltal pedig a jó látáshoz. Ebből adódóan közrejátszik a szem sötétséghez és világossághoz való alkalmazkodásához egyaránt. A terhes kismamáknak különösen fontos, hogy a megfelelő A-vitamin adagjukat megkapják, mivel ez elengedhetetlen a magzat kifejlődéséhez.

Amennyiben a szervezetben A-vitamin hiány lép fel, különböző rendellenességeket okoz, mint például gyomor-, bél- és tüdőbetegségeket, gyengíti a látást, gyermekek esetében akadályozza a természetes növekedést, valamint különböző bőrbetegségeket idéz elő. Ezért lényeges, hogy a test A-vitamintartaléka nagyobb legyen, mivel ezt azt jelenti, hogy annál egészségesebbek vagyunk.

Egy jó háziasszonynak tudnia kell, hogy az A-vitamin főzés közben nem megy kárba, és az étrend összeállításánál gondolnia kell arra, hogy sok spenót-, csalán- és sárgarépaételeket készítsen.

A-vitaminban gazdag ételek: kövér halfélék, vaj, tejföl, máj, szárnyashús, tojássárgája, zsíros túró és tej. Az említetteken kívül jelen van a csukamájolajban, valamint karotin nevű anyag formájában a piros-, zöld- és sárga színű zöldségekben, mint a zöldpaprika, saláta, cékla, laboda, spenót, petrezselyemzöld, paradicsom, zöldkáposzta, sárgarépa valamint a gyülölcsök legtöbbjében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: