2018-01-09 08:18:53• hírek • Bede Emőke

Egész alakos szobrot avatnak a legnagyobb magyar tiszteletére

Idén márciusban végre valóra válik a néhai szatmári újságíró, Sike Lajos álma, hiszen egész alakos szobrot avatnak a legnagyobb magyar, Gróf Széchenyi István tiszteletére Szatmárnémetiben.

Gróf Széchenyi István alakja és emlékezete mindig szívügye volt Sike Lajosnak, így 2015-ben meg is fogalmazta azon törekvését, mely szerint Szatmárnémetiben szobrot kell állítani a grófnak. A néhai újságíró akkor még mellszoborban gondolkodott, azonban ennek felállítását már nem élhette meg.
 

A hamarosan talapzatra kerülő szobor minden eddigi elképzelést felülmúl majd, hiszen március 15-én egy egész alakos alkotás kerül felállításra. A szobrászművész, kinek keze munkáját dícséri a munka, nem ismeretlen a szatmáriak számára. A nagyváradi Deák Árpádnak köszönhető az István téri Petőfi-szobor és a Láncos templom hátánál található, II. Rákóczi Ferenc fejedelmet ábrázoló alkotás is.
 

Mint arról városunk polgármestere beszámolt, az engedélyeztetési folyamat jelenleg is zajlik, a dokumentáció már Bukarestben van. Ha a Kulturális Bizottság jóváhagyja a szobor látványtervét, akkor a ’48-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a szatmári nagyparkban fel is avathatják a gróf kőmását. A szobor nem csak az emléknap fényét emeli, vélhetően a belváros képének alakulását is jó irányba mozdítja majd el. Emellett igazi kuriózum is lesz, hiszen városunkban eddig egyetlen magyar személyiség előtt sem tisztelegtek egész alakos szoborral.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: