2008-09-26 16:37:07• hírek • Parajdi Andrea

Ég a „kiolthatatlan gyertyaláng”

Az ukrán nép legnagyobb katasztrófája az 1932-1933 között pusztító ukrán éhínség volt. A holomodor néven elhíresült, a hárommillió emberéletet követelő tragikus történés idén 75. évfordulóját ünnepli. A népirtás tényének megalapozása érdekében útjára indították a „kiolthatatlan gyertyalángot", amely Szatmárnémetibe is megérkezett.

A történészek többsége ma már egyetért abban, hogy az éhínség fő okozója nem természeti katasztrófa, hanem Sztálin vezette szovjet kormányzat politikája volt. Ennek ellenére ezidáig csupán tíz ország ismerte el a holomodort népirtásnak.

 

Áprilisban Ausztráliából útjára indítottak egy „kiolthatatlan gyertyalángot", amelyet 33 országba kívántak eljuttatni, hogy megalapozzák az ukrán népirtás tényét. A láng szeptember 24-én érkezett meg Bukarestbe, ahonnan Románia öt megyéjébe is elszállították.

Vasile Buciuta, parlamenti képviselő pénteken délben hozta el a Szatmár Megyei Múzeumba a világot járt fáklyát, ahol egy történelmi ismertetőt is tartott a helyieknek. Romániából Kazahsztánba, Oroszországba, Örményországba illetve Grúziába is elviszik a gyertyalángot. A népirtás novemberben érkezik 75 évfordulójához, amikorra már a fáklya is visszakerül Kijevbe, ahol mejd egy szertartással emlékeznek az ukrán áldozatokra.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: