2012-06-05 17:39:48• hírek • Kocsis Zoltán

Ég a ház Itáliában - ez kell a squadra azzurának?

Andrea Pirlo ismét remek szezont futott
Andrea Pirlo ismét remek szezont futott

Olaszországnak valahogy soha nem ment jól az Európa-bajnokságon: az 1968-as siker kevésnek tűnik a sportág egyedüli négyszeres világbajnokától. Persze, ha 2000-ben nem egyenlít ki Franciaország az utolsó másodpercekben, akkor  Itália két arannyal büszkélkedhetne...

A squadra azzura esélyei az idei kontinenstorna előtt sem túl rózsásak, már csak a meglehetősen zaklatott felkészülési körülmények miatt sem. A hónapok óta gyűrűző bundabotrányba válogatott játékosok is belekeveredtek, ráadásul a Luxemburg elleni felkészülési mérkőzést földrengés miatt el kellett halasztani. Nem csoda, hogy aztán kikaptak az oroszoktól 3-0-ra.

Visszatérve a bundabotrányra, többek között Domenico Criscitót is kihallgatta a rendőrség, Cesare Prandelli ki is zárta Zenit védőjét a keretből. Ezzel szemben Leonardo Bonucci és Gianluigi Buffon ott lehet a csapatban, pedig a sajtó elég sokat cikkezett az ő esetleges érintettségükről is. Ennyit számítana a Szentpétervár és a Juventus közötti „súlykülönbség"?

Az, hogy Olaszország hazai balhéval a háta mögött készül egy világeseményre, nem számít újdonságnak. Harminc évvel ezelőtt volt a totonero, 2006-ban a calciopoli, most pedig Scommessepoli . Első két alkalommal pedig a válogatott megnyerte a soron következő világbajnokságot. Márpedig egy olasz mondás szerint nincs kettő három nélkül.

A squadra azzura keretében jelenleg nincsenek olyan korszakos zsenik, mint Baresi, Maldini, Baggio, Totti, del Piero vagy éppen Fabio Cannavaro vagy Nesta. Velük egy szinten talán csak Buffon és Andrea Pirlo említhető: két olyan vezér, akik már 2006-ban is ott voltak. Rajtuk kívül még Daniele de Rossi  mondhatja el magáról, hogy világbajnoki címet ünnepelt a berlini éjszakában.

Ezzel együtt az olasz válogatottat, mind soha, most sem szabad leírni. Noha 1,75 centiméteres átlaggal nekik a legalacsonyabb a csatársoruk, ahol egy Antonio Cassano vagy egy Mario Balotelli rohamoz, ott sohasem lehet biztonságban egyetlen védelem sem. Ott van továbbá a csapatban az idei esztendő felfedezettje, a Roma 21 éves csatára, Fabio Borini valamint a nagy áttörést évek óta kereső, ám még mindig csak 25 éves Sebastian Giovinco, aki élete formáját futotta idén a Parmában, ahol 15 gólig jutott. És ott van Udinesében az utóbbi három évben kerek 80 gólt szerző, minden hájjal megkent Antonio di Natale is.

A csatársorban amúgy is a bőség zavarával küzdött Prandelli, aki végül olyan játékosokat hagyott ki, mint Alberto Gilardino, Alessandro Matri van Gianpaolo Pazzini - igaz, egyik sem futott valami jó tavaszt. Nem mondható el ez Emanuele Giaccheriniről sem, aki csatár létére összesen egy gólig jutott a Juventusban - mégis ott van a keretben.

Meglepetés Alessadro Diamanti és Angelo Ogbonna beválogatása is. Utóbbié elsősorban azért, mert eddig 23 bajnokin lépett pályára az első osztályban, legutóbb 2009-ben. Az utóbbi három évet a SerieB-ben töltötte a most visszajutó Torinóban, ám hatalmas védőtehetségnek tartják.

Mint szinte minden olasz válogatottra, a mostanira is igaz, hogy játékosai minden hájjal meg vannak kenve. Még akkor is, ha sokuknak viszonylag kevés nemzetközi tapasztalata van. A védelem és a középpálya masszívnak tűnik, Pirlo ismét régi fényében ragyog. Ha elől a Cassano, Balotelli, Giovinco trió úgy játszik, amire tehetségük predesztinálja őket és az öreg róka di Natale is bevág egy-két gólt, akkor a squadra azzura akár a legnagyobb meglepetésre is képes lehet. Mint tette azt legutóbb 2006-ban!

Az olasz keret:
Kapusok:
1 Gianluigi Buffon (Juventus), 14 Morgan De Sanctis (Napoli), 12 Salvatore Sirigu(PSG)
Védők: 7 Ignazio Abate (Milan), 6 Federico Balzaretti (Palermo), 15 Andrea Ranocchia (Inter),19 Leonardo Bonucci (Juventus), 3 Giorgio Chiellini (Juventus), 2 Christian Maggio (Napoli), 4. Angelo Ogbonna (Torino)
Középpályások: 16 Daniele De Rossi (Roma), 22 Alessandro Diamanti (Bologna), 13 Emanuele Giaccherini (Juventus), 8 Claudio Marchisio (Juventus), 18 Riccardo Montolivo (Fiorentina), 5 Thiago Motta (PSG), 23 Antonio Nocerino (Milan), 21 Andrea Pirlo (Juventus)
Támadók: 9 Mario Balotelli (Man. City), 17 Fabio Borini (Roma), 10 Antonio Cassano (Milan), 11Antonio Di Natale (Udinese), 20 Sebastian Giovinco (Parma)

Az olasz válogatott programja:
Olaszország - Spanyolország jún. 10,. 19.00
Olaszország -Horvátország jún. 14., 19.00
Olaszország - Írország jún., 18., 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: