2008-09-10 20:39:30• hírek • Szatmar.ro

Utcai harcok Temesváron

Csaknem 3000 felbőszült szurkoló vonult az utcákra csütörtök este Temesváron. A felvonulók az ellen tiltakoztak, hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a FIFA döntése alapján hat pontot levont az FC Temesvártól az évek óta húzódó jogutódlási vita következtében.

A szurkolók előbb lezárták a városba vezető Lugosi utat, majd az Opera térre akartak vonulni, ahol az 1989-es forradalom kezdeti eseményei is zajlottak. Ezt a rendőri és csendőri egységek meg akarták akadályozni, ekkor tört ki az utcai harc, amely során a tiltakozók kövekkel, virágcserepekkel, fadarabokkal támadták meg a könnygázzal válaszoló egyenruhásokat. Miután a csata lecsendesedett, a rendfenntartók több száz szurkolót az Opera térrel szállítottak, ahol megközelítőleg 6 000 ember gyűlt már össze. Itt a tömeg az éjszakába nyúlóan folytatta a tüntetést.

A szurkolók, Marian Iancu tulajdonos diskurzusát átvéve, azzal vádolják az FRF vezetését, hogy az nem tájékoztatta a FIFA-t arról, hogy a csapat megváltoztatta a lila szín árnyalatát. Amúgy pedig, mondják a szurkolók felháborodottan, a FRF hamis papírok alapján állítja, hogy a Temesvári Politecnika Claudio Zambon olasz üzletember tulajdonában van. A klub vezetősége az események közben és után tovább folytatta a felelőtlen viselkedését. Marian Iancu csütörtökön kijelentette, hogy egyetért a szurkolók akcióival és sajnálja, hogy nem lehet közöttük, mert éppen Bukarestben tartózkodik. Továbbá kijelentette, hogy a FIFA és az FRF figyelmeztetései ellenére sem hajlandó változtatni a csapat színeinek az összeállításán. Az egyesület vezetősége továbbá nem volt hajlandó részt venni péntek délelőtt azon a találkozón, amelyet a rendfenntartó erők, a szurkolók és a prefektúra képviselői találkoztak.

Ezzel szemben Mircea Sandu, az FRF elnöke kijelentette, a történésekért Iancu a felelős az erőszakra buzdító diskurzusa miatt. Az FRF különben is csak végrehajtja a FIFA utasításait és amennyiben az egyesület nem változtat a színösszeállításon, akkor ez komolyabb büntetéseket is maga után vonhat, amelynek a végző pontja az FC Temesvár betiltása lehet.
Ám mindez, saját bevallása szerint, Iancut nem érdekli, mert ő eldöntötte, hogy kiszáll a román labdarúgásból és megvonja támogatását a csapattól.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: