2010-11-25 21:34:12• hírek • Szatmár.ro

Édes adventi pillanatok

Elindult a visszaszámlálás, advent időszakában mindenki lázasan készülődik a közelgő ünnepekre. A gyerekek türelmetlenül várják, hogy ajándékaikat mihamarabb megkapják, a háziasszonyok pedig azon morfondíroznak, mi legyen az ünnepi menü.

Adventi naptárt szinte mindenki készít vagy vásol. A naptár jellegétől függően ezekbe kisebb ajándékokat, süteményeket vagy csokoládét is rejthetünk, de készíthetünk olyat is, amelybe 24 adventi üzenetet, igét, jókívánságot tehetünk, melyek karácsonyig minden napra lelki táplálékul szolgálhatnak. Az adventi naptár készítése Gerhard Lang nevéhez fűződik. Napjainkban számtalan módszerrel és megannyi anyagból készíthetünk naptárt: papírból, kartonból, textíliából, fából stb. Némelyikhez valóban az átlagtól eltérő kézügyesség szükséges, de kis kreativitással és leleményességgel bárki készíthet ötletes naptárt. Évről-évre előrukkolhatunk néhány újdonsággal, melynek csak a fantáziánk szabhat határt. Ezúttal szakítsunk a hagyományos módszerekkel és süssünk adventi naptárt.

Mézes adventi naptár

Elkészítéséhez: 300 gr. méz, 1 kanál cukor, késhegynyi őrölt szegfűszeg és késhegynyi szódabikarbóna, 1 kávéskanál őrölt fahéj, ½ kg liszt, 5 db tojás, 1 marék mandula vagy dió, a díszítéshez pedig 2 tojás fehérje és 200 gr. porcukor szükséges.

A mézet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát, a finomra őrölt szegfűszeget és fahéjat, a tojások sárgáját és a lisztet. Majd a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és könnyedén összekeverjük az előbbi masszával. Közben a sütőt 150 fokra előmelegítjük. Majd miután a tésztát 30 percig pihenni hagytuk, nagyobb négyzet formájúra kinyújtjuk. Ezt követően kezdődhet a formázás. Csillag-, hópehely-, fenyőfaformát felhasználva kiszaggatunk 24 alakzatot, a tetejükre pedig vagdalt mandulát vagy diót szórunk, majd a kikent, kilisztezett sütőpléhre tesszük, és hozzávetőleg 15 percig aranybarnára sütjük. Miután megsült, hagyjuk kihűlni közben a porcukrot és a két tojás fehérjét gőz felett kemény habbá verjük és a megsült formák tetejére számokat formázunk. Tetszés szerint nagyobb süteményes tálcára tesszük és advent időszakában naponta fogyaszthatunk belőle, mivel sokáig eláll.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: