2011-07-05 10:41:55• hírek • Póti Orsolya

Feleslegessé vált ruháink váljanak értékké!

Újabb akciót indított a Szatmárnémeti Caritas Szervezet a rászorulók megsegítésének érdekében. Erről beszélgettünk június 30-án a szervezet igazgatójával, Löchli Tündével.

Póti Orsolya: A napokban a járókelők bizonyára már felfigyeltek a Szatmárnémeti Caritas munkatársai által kihelyezett fehér gyűjtőkonténerke, amelybe használt ruhákat, cipőket tehetnek a rászorulók számára. Miből fakadt az ötlet, hogy ezen a módon segítsenek a rászorulókon?

Löchli Tünde: A mai beszélgetésünk célja egy nagyon érdekes témát tisztázása, aminek a címmondata „ Ami Önnek felesleges, azzal másnak segíthet!". Ez az akció abból a gondolatból indult, hogy a Szatmárnémeti Caritas főként szociális szolgáltatás nyújt a rászorulók számára, és ezt a tevékenységét mindig egy közösségben, egy környezetben fejti ki. Ahhoz, hogy szolgáltatásainkat hatékonyan tudjuk biztosítani, fontos, hogy időként a környezettel is kapcsolatba kerüljünk. Általában közösségnevelő tevékenységeket szoktunk elindítani, és a jelenlegi is egy ilyen akciónk, ami azt üzeni, hogy éljünk felelősen, és viszonyuljunk felelősen a környezetünkhöz.

Póti Orsolya: Mióta foglalkoztatja a szervezetet egy ilyen jellegű akció elindítása?

Löchli Tünde: Ez a gondolat már nagyon régóta foglalkoztat minket. A külföldi segélyszervezeteknél már több éve bevált szokás, hogy mindent ami fölöslegessé válik értékként kezelik, úgy a papírt, az üveget és ruhaneműt is. A szelektív szemét gyűjtés már nálunk is jó úton halad, mi pedig a fölöslegessé vált ruhákkal folytatjuk a hasznosítást, hiszen a ruha is egy érték. Ezt a értéket pedig próbáljuk meg úgy odaadni a rászorulóknak, hogy az valóban odakerüljön, ahol szükség van rá.

Van egy rendszerünk - a szociális szolgáltatás -, és ebbe a rendszerbe több mint ezer olyan személy van nyilvántartva, akiken segíthetünk. A begyűjtött holmik egy részét a rászorulók között osszuk szét, a másik részét, amit nem tudunk felhasználni azt feldolgozzák ökologikus módon, és annak az ára lényegében jövedelem a Caritasnak.

Póti Orsolya: Miért gondolja, hogy épp most jött el az ideje annak, hogy ezt a módszert itthon is bevezessék?

Löchli Tünde: Mivel külföldön ez egy jó bevált szokás, úgy gondoltuk mi elsőként próbáljuk meg itt Romániában elindítani, azért, hogy ezáltal a szolidaritás érzést növeljük a közösségben, és értéket adjunk annak, amink van.

Azért indult el most ez az akció, mert az idei egy nagyon nehéz év; az emberek nagyon kis mértékben kapnak támogatást, sokan nehezen élnek egyik napról a másikra, és szemmel láthatóan kezdjük jobban megbecsülni azt, amink van. Fontosnak tartom, hogy jobban odafigyeljünk mindenre ami körülöttünk van.

Különben ez a módszer igény is volt a lakosok részéről, már többen rákérdeztek, hogy hol van lehetőség arra, hogy megszabaduljanak a fölösleges holmiktól. Most itt a lehetőség, és úgy gondolom, hogy ez egy hosszú távú és jó befektetés, olyan értelemben, hogy mindenki jól jár - jól járnak az emberek mert a házukban rend lesz, jól jár a közösség,  az emberekben pedig felmerül, hogy odafigyeljenek a másikra.

Fontos hogy az akció lényege igazán eljusson az emberekhez, és nehogy félreértsék kezdeményezésünket. Nem örülnénk annak, ha a konténereket megrongálnák, és annak sem, ha szemetet vagy koszos holmikat találnánk benne. A szociális szolgáltatásainkat eddig is csak úgy tudtuk fenntartani, hogy a közösséget bevontuk ezekbe. Bármiféle közösség felé irányuló akciónk alapja, hogy a közösséget felelőssé tegyük a rászorulókkal szemben.

Póti Orsolya: Pontosan hol találhatóak a városban a konténerek és meddig tart ez az akció?

Löchli Tünde: A napokban a város kilenc pontjába helyeztünk ki gyűjtőkonténereket: a Május 14. Térre, a 16-os lakónegyedben a Sanatatii útra és az Univeruslui sétányra, a 15-ös lakónegyedben a Neajlov sétányon, a Lucian Blaga sugárúton, a Nagypiac környékén, a Closca sugárúton, az Interex áruháznál és a Billa áruháznál. Az akciót folyamatosan szeretnénk működtetni, időközönként pedig készítünk, egy -egy kiértékelést arról, hogy mennyire lesz eredményes az akció.


Gyűjtőkonténereket helyeztek ki a város több pontjában
Gyűjtőkonténereket helyeztek ki a város több pontjába


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: