2015-04-14 15:43:34• hírek • MTI

Eddig két indulója van a marosvásárhelyi előválasztásnak

Soós Zoltán - fotó: Vásárhely.ro
Soós Zoltán - fotó: Vásárhely.ro

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben politizáló Soós Zoltán után az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei elnöke, Portik Vilmos is bejelentette, hogy indul azon az előválasztáson, amelyen kiválasztják Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltjét.

Az erdélyi magyar pártok március végén kötött megállapodása szerint egy május 31-én tartandó előválasztáson választják ki azt a polgármesterjelöltet, aki mögé a teljes magyar közösség felsorakozhat a 2016 nyarán esedékes önkormányzati választáson.

Portik Vilmos keddi sajtótájékoztatója után az MTI-nek elmondta, hogy elsősorban marosvásárhelyi identitására alapozva kíván részt venni a megmérettetésen. „Nem tagadom meg a politikai identitásomat, de el szeretném kerülni, hogy pártideológiákról beszéljünk. Nem szabad azt érezniük a marosvásárhelyi magyaroknak, hogy pártpolitikai játszmákba szeretnénk őket bevonni" - jelentette ki Portik Vilmos.

A politikus hozzátette, azt szeretné, ha több jelölt mérkőzne meg a marosvásárhelyi előválasztásokon. Megjegyezte, olyan versenyre készül, amelyben a jelöltek programjaik versenyeztetésére és nem egymás legyőzésére készülnek.
Korábban Soós Zoltán, az RMDSZ marosvásárhelyi önkormányzati képviselője, a Maros megyei múzeum igazgatója jelezte, hogy részt venne a versenyben. Soós Zoltánt támogatásáról biztosította Vass Levente, az RMDSZ belső ellenzékének számító marosvásárhelyi csoportosulás vezéralakja.

Portik Vilmos elmondta, kiváló embernek tartja Soós Zoltánt, és szóba sem jöhet, hogy ellenjelöltje esetleges hibáit, hiányosságait hangoztassa a kampányban.

Április végéig lehet jelölteket állítani a marosvásárhelyi magyar előválasztásokra. A jelölteknek legkevesebb 1350 támogató aláírást kell összegyűjteniük, és valamely marosvásárhelyi magyar társadalmi szervezet támogatását is kell élvezniük. A valamennyi párt által támogatott közös jelölt eséllyel szállhat versenybe a polgármesteri székért.

Marosvásárhelyen él Erdély legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közössége, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság a rendszerváltozás és az 1990-es - kivándorlási hullámot kiváltó - etnikai konfliktusok után került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: