2015-01-07 16:42:37• hírek • Kocsis Zoltán

Eddig csak figyelmeztetett a helyi rendőrség

Az idei tél egyelőre igen kíméletesnek bizonyult Szatmár megyében: Constantin Demian elmondása szerint egyetlen kihűlt személyt sem kellett kezelniük a Szatmár Megyei Kórház szakembereinek és megfagyott személyt sem találtak.

Akár háromszáz lejnyi bírságot is kockáztat a magánszemély, aki Szatmárnémetiben nem sepri el a havat a járdáról a háza elől. Jogi személyek esetében a bírság ennél magasabb is lehet - a helyi rendőrség azonban ezen a télen még senkit nem büntetett meg.

„Szerencsére nálunk a havazás idén nem okoz olyan gondokat, mint az ország délebbi megyéiben. Sokan nincsenek is tisztában ebbéli kötelezettségeikkel, ezért kollégáim eddig csak figyelmeztették az érintetteket", mondta megkeresésünkre Ioan Precup, a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség parancsnoka.

A törvény (jogszabály, határozat) nem ismerése természetesen nem mentesíti az azt megszegőt, ezért is emlékeztetünk mindenkit, hogy a Szatmárnémeti Városi Tanács 2011-es határozatának értelmében mindenki kötelessége, hogy tisztán tartsa a háza (üzlete, üzlethelyisége, tömbháza) előtti járdát. Amíg magánházak és üzletek esetében egyértelmű, kit terhel a kötelezettség, addig a tömbházak esetében kicsit más a helyzet. Amennyiben működik ugyanis lakóközösség, akkor egyértelmű a dolog. Lakóközösség hiányában azonban az adott tömbházban lakó valamennyi személy felelőssége elseperni a járdát.

Amennyiben az érintettek nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, magánszemélyek esetén 100-300, jogi személyek esetében pedig 200-500 lej közötti bírságot is kaphatnak. „Sokan nem tudnak erről és amikor felszólítjuk őket, legtöbben készségesen teljesítik kötelességüket. Úgy érzem, nagy gondok nincsenek ezen a téren. Az üzleteknek amúgy is érdekük, hogy eltakarítsák a havat, jeget a járdáról... Létezik azonban az a kategória, például az idősek, akik nem tudják már eltakarítani a havat, jeget. Őket azonban aberráció lenne ezért megbüntetni", jelentette ki Precup.

Noha kétségtelenül veszélyesek az eljegesedett, csúszós járdák, utak, a Szatmár Megyei Kórház adatai is igazolják: ez Szatmárnémetiben az idén nem jelentett komoly problémát. Némileg emelkedett ugyan a töréssel, zúzódással ellátottak száma, ám ezt közel sem drasztikus növekedés. Constantin Demian sajtószóvivő elmondása szerint ugyanis amíg egy átlagos napon 28 körüli az ortopédián ellátottak száma, addig ez a szám most 40 körül van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: