2015-11-30 17:49:24• hírek • Baranyi László/MTI

Eddig 40 sebesült kezelését vették át külföldi kórházak

Románia-szerte megemlékeztek hétfőn a hatvan emberéletet követelő, egy hónapja történt bukaresti tűzvész áldozatairól, miközben a baleset 67 sérültjét ápolják továbbra is hazai és külföldi kórházakban, közülük tízen pedig még nincsenek túl az életveszélyen.

Romániában november 30-a, Szent András apostol ünnepe néhány éve munkaszüneti nap: ezen a napon ünnepli a román ortodox egyház azt, hogy a román nép felvette a kereszténységet. Daniel ortodox pátriárka azonban - az evangéliumot a Fekete-tenger térségében hirdető apostol tiszteletére celebrált liturgia végén - a klubtragédia áldozatairól is megemlékezett és az országban másutt is vallásos szertartásokkal, mécsesek gyújtásával emlékeztek meg az egy hónapja történt tűzvész áldozatairól.

Az egész román társadalmat megrázó tragédia emléke visszafogottabbá tette a novembere 30-i, december 1-i kettős ünnepet.

Az Erdély Romániához csatolásával kapcsolatos december elsejei nemzeti ünnepen megtartják ugyan a szokásos katonai parádékat, de Klaus Iohannis államfő a bukaresti tűzvész és a párizsi merényletek áldozatainak emléke előtt tisztelegve lemondta az elnöki hivatalban ilyenkor szokásos ünnepi fogadást, Kolozsvár, Brassó, Marosvásárhely és Gyulafehérvár polgármesteri hivatala pedig idén nem rendez tűzijátékot december elsején.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték miatt lobbant lángra a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelése. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. A tragédia éjszakáján 27-en haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba. Az azóta eltelt egy hónapban még további 33 sebesült halt bele sérüléseibe, a mérgezés utóhatásaiba, illetve a fellépő szövődményekbe.

Eddig 40 sebesült kezelését vették át külföldi kórházak: a rohammentő-szolgálat kórházgépe hétfőn szállított egy újabb sérültet Ausztriába.

A baleset nyomán - a hatóságok hanyagsága és a közéletet átszövő korrupció ellen lázadva - tüntetők tízezrei vonultak utcára országszerte, a népharagra hivatkozva pedig lemondott Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és kormánya. A médiában Colectiv-forradalomként emlegetett társadalmi megmozdulás hatására Romániában a politikusok kihátráltak a hatalom első vonalából, Bukarestben pedig Dacian Ciolos volt uniós biztos vezetésével szakértői kormány alakult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: