2014-09-03 12:44:15• hírek • MTI

Eb-selejtezők - A megnövelt létszám nagyobb esélyt kínál

A 2016-os, franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon az eddigi 16 helyett 24 válogatott vehet részt.

A megemelt létszám a korábbiaknál sokkal jobb esélyt kínál többek között a magyar válogatott számára is, hogy kijusson az Eb-re, amelyen legutóbb 42 éve szerepelt. Amíg az előző Eb-n a selejtező során 14 nemzeti együttes csatlakozott a társházigazda ukrán és lengyel csapathoz, addig ezúttal 23 válogatott vívhatja ki részvételét, mivel két év múlva Franciaország egyedül rendezi meg a tornát.

Az európai szövetség (UEFA) 54 tagországából 53 indul a vasárnap rajtoló sorozatban, Franciaország rendezőként automatikus résztvevő. Ez azt jelenti, hogy a selejtezőben érdekelt országoknak több mint negyven százaléka jut ki az Eb-re.
Az 53 csapatot kilenc csoportba osztották, nyolcban hat, egyben pedig öt válogatott szerepel majd. Amíg korábban csak a selejtezőcsoportok győztesei és a legjobb második biztosította "egyenes úton" a részvételét, addig ezúttal az első és második helyezettek is biztos résztvevők lesznek, továbbá a legjobb harmadik is.

A négy évvel ezelőtti selejtezősorozat nyolc második helyezettje játszott pótselejtezőt, jövő novemberben pedig nyolc harmadik helyezett fog a fennmaradó négy helyért csatázni. Ez azért lehet bíztató a magyar válogatott szempontjából, mert a 2012-es Eb és az idei vb selejtezősorozatát is harmadikként zárta, azaz az új rendszerben mindkét esetben pótselejtezőt vívhatott volna.
A lebonyolítás a meccsnapokat tekintve is változott. Amíg korábban egy adott napon különböző időpontokban rendezték a találkozókat, addig mostantól egy forduló három napon át tart és valamennyi mérkőzés 18.00 vagy 20.45 órakor kezdődik.

A csoportkör 2015. október 13-án zárul, míg a pótselejtező négy párharcának visszavágóját november 17-én rendezik, így akkorra válik teljessé a 24 csapatos mezőny.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: