2014-10-21 10:13:25• hírek • MTI

Ebola - Két védőoltás fejlesztésén dolgoznak

Egy brit és egy kanadai ebolavírus elleni védőoltás fejlesztésén dolgoznak kutatók, az egyiknek elkezdődtek az emberi tesztjei, a másiknál hamarosan indulnak.

"A cAd3-ZEBOV nevű vakcina biztonsági tesztjeinek első fázisa folyik az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Maliban, a további tesztek indítását a következő hetekben tervezzük" - olvasható a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyár honlapján. A tesztek első eredményeit 2014 végére várják, és ha sikeresek, a következő fázis 2015 elején kezdődhet, ebbe már a járványban érintett Sierra Leone-i, guineai és libériai egészségügyi dolgozók oltása is beletartozik. Tízezer adag vakcina elkészítését vállalta erre az időpontra a brit gyógyszeripari óriás.

A GSK védőoltása egy közönséges náthavírusból, vagyis adenovírusból áll, amelyet úgy módosítottak, hogy az ebolavírus két génjét hordozza. Állatkísérletek megmutatták, hogy ha a sejteket megfertőzi az adenovírus, akkor az ebolagének ártalmatlan fehérjéket kezdenek előállítani, amelyek arra ösztönzik az immunrendszert, hogy ellenanyagot termeljen az ebola ellen.

Az oltóanyag 2016 előtt nem lesz kész arra, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön, így a jelenlegi járvány ellen nem jelenthet elsődleges fegyvert - közölte a program felelőse.

Kedden érkezik Kanadából a genfi egyetemi kórházakba 800 ampulla egy másik kísérleti vakcina, a VSV-EBOV jelű, amelyet a winnipegi Nemzeti Mikrobiológiai Laboratóriumban fejlesztettek - jelentette be Agnes Reffet, a kórházak szóvivője. Minden ampulla két adag vakcinát tartalmaz. A szállítmány biztonsági okokból három külön repülőgépen érkezik. Az emberi részvétellel végzett klinikai tesztek október végén, november elején indulnak.

A ZMapp nevű, kísérleti ebolagyógyszer részletes gyártási tervét kérte három biológiai laboratóriumtól az Egyesült Államok biomedikai kutatási és fejlesztési hatósága (BARDA). A szert a nyugat-afrikai járványban fertőzött egészségügyi dolgozóknak adták és elfogytak a készletek.

A ZMappet kapta két amerikai egészségügyi dolgozó, Kent Brantly és Nancy Writebol, akik Libériában betegedtek meg és a gyógyszer beadását követően meggyógyultak. Egy spanyol papot is így kezeltek, ő azonban meghalt. Nem tudni, a gyógyultakon a ZMapp segített-e, mert a szernek nem végezték el a szigorú klinikai vizsgálatait, ám ígéretesnek tartják az ebolás betegek gyógyítására.A japán Fujifilm hétfőn bejelentette: még nagyobb mennyiséget gyárt az influenza ellen adott Avigan tablettából, más néven a Favipiravirból. Ezt az sürgősségi kezelést kapta az a spanyol beteg, aki meggyógyult az ebolafertőzésből.

A szert a Fujifilm cégcsoportjának egy tagja, a Toyama Chemicals fejlesztette és influenzagyógyszerként kapott Japánban engedélyt márciusban. Ebola kezelésére egyelőre nincs engedélyezve.

Több kormány és egészségügyi szervezet kérte az Avigant a járvány sújtotta nyugat-afrikai országokból evakuált páciensek kezelésére, miután tárgyaltak a japán vezetéssel. Franciaország és Guinea a szer klinikai vizsgálatait tervezi november közepétől az afrikai országban - közölte a Fujifilm.

A cégnek 20 ezer beteg kezelésére elegendő készlete van arra az esetre, ha Japánban influenzajárvány törne ki. A rendelkezésre álló alapanyagokból mintegy 300 ezer további dózis készíthető. Az Avigant Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Norvégiában használták már ebolás beteg gyógyítására.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint a súlyosan fertőző vérzéses láz 9216 regisztrált megbetegedéséből 4555 ember halt meg hét országban: Libériában, Sierra Leonéban, Guineában, Nigériában, Szenegálban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: