2009-11-10 14:28:13• hírek • Gozner Gertrud

Ebédjegy jár az önkénteseknek

A gazdasági válság és a munkanélküliség megnövelte a megyében a véradók számát.

Jelen pillanatban a szatmári vérközpont adatai szerint 7 ezer önkéntest tartanak nyilván, ezer személlyel többet mint tavaly, amikor is 6 ezren jelentkeztek vért adni. Azonban a véradási kedv növekedése nem a segítő szándékból, hanem az ezzel járó juttatásokból fakad. Ugyanis minden egyes önkéntes egy-egy alkalomért hét darab ebédjegyet és egy szabadnapot kap, valamint ingyenes vérvizsgálatban részesül, amellyel kiszűrhetik a hepatitisz A, B, C és a HIV vírusát.

Vért bárki adhat aki egészséges, elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65 évet, nem volt TBC-és, sárgaságos és szifiliszes, és nem lehet inzulin-függő cukorbeteg. Egy-egy alkalommal 400 ml vért vesznek le a jelentkezőtől, két véradás között legalább hetven napnak el kell telnie. 50 kg-nál kisebb testsúlyú egyéntől nem vesznek vért, mert a minimum 4 dl-es leveendő mennyiséghez képest nincs elegendő vértartaléka. Ugyancsak nem adhatnak vért szoptató anyák.

Havonta körülbelül 900 személy keresi fel a szatmári vérközpontot, kilencven százalékuk rendszeresen visszajár - derül ki az adatokból. Azonban a megnövekedett véradási kedv ellenére a kórházakban bizonyos vércsoportokból általában hiány van. Ilyen például az AII negatív, a BIII negatív és pozítiv csoport. Sok vérre van szükség az egészségügyi intézményekben amikor belső, emésztőszervi vérzéseket, visszér szakadásokat látnak el, valamint a közúti baleseteknél.



Havonta körülbelül 900 személy keresi fel a szatmári vérközpontot


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: