2019-10-14 15:28:48• hírek • Bajnai Botond

Ebben a tanévben e-hulladékgyűjtési akcióban vehetnek részt a tanintézmények

Hétfőn bejelentette legújabb iskolák-közi szelektívhulladék-gyűjtési akcióját a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. Két héten át lehet jelentkezni a programba.

 

Az elmúlt évek során a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) számos környezetvédelmi nevelési programot indított a szatmári tanintézmények számára, annak érdekében, hogy a gyerekek által a lakosság mentalitásán is változtatni tudjanak környezetvédelmi szempontból.

 

A szervezők minden évben a szelektívhulladék-gyűjtés valamilyen formájára igyekszenek összpontosítani, hiszen ez az egyik legnagyobb aktuális környezetvédelmi probléma szerte a világon.

 

Két éve nagy sikernek örvendett, a Millió kupak, millió mosoly nevet viselő akció, melynek eredménye nem csak a tanintézmények gyermekinek, de azok szüleinek, rokonainak, és szomszédjainak is köszönhető volt, hiszen több ezren gyűjtötték a kupakokat, annak érdekében, hogy hogy megvalósuljon az a bizonyos rekordkísérlet.

 

Az előző tanévben műanyag flakonokat gyűjtöttek az iskolások, amelyekből egy öko-labirintus jött lére az atyai Kentaur Szabadidőközpontban.

 

Idén, a 2019/2020-as tanévre újabb nagyszerű ötlettel állt elő Békéssy Erzsébet, az APM igazgatója, és csapata: ezúttal az elektronikai hulladékgyűjtésre sarkalják a vállalkozó kedvű tanintézményeket, sőt egy, a szatmári cégekhez kötődő vetülete is van az idei kezdeményezésnek.

 

Békéssy Erzsébet hétfőn, október 14-én az Elektronikus Hulladékgyűjtés Világnapján számolt be az új projektről hivatalosan.


A Kossuth-kertben található Zöld-házban megszervezett sajtótájékoztatón részt vett még Radu Roca, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség alelnöke, illetve az idei „Legügyesebb újrahasznosító” (Cel ma tare la reciclare) kezdeményezés partnerei közül többen.

 

Mint kiderült tehát, az idei tanév az elektronikai hulladék újrahasznosításáról szól majd, ugyanis, mint ahogy Békéssy Erzsébet megfogalmazta: nagyon nagyok az Európai Unió elvárásai hulladékgazdálkodás tekintetében. 2020-ra az elektronikai hulladékok legalább 50%-át kellene újrahasznosítani, míg 2021-re az arány el kellene érje országos szinten a 65%-ot. Ezen számmutatók javítása érdekében született meg a jelen kezdeményezés is.

 

Az érdeklődő tanintézményeknek lehetőségük van beiratkozni a programba, a feladatuk pedig az lesz, hogy miden hónapban, a 14-ei dátumon szervezzenek szelektív hulladékgyűjtési kampányt, melynek keretében bárki leadhatja meghibásodott, kiszuperált elektronikai készülékeit.

 

A program jövő májusig tart, majd június 5-én, a Nemzetközi Környezetvédelmi Nap keretében nyilvánosságra hozzák az eredményeket.

 

 

Az első öt iskola és óvoda, amely a legtöbb elektronikus hulladékot gyűjti össze a megnevezett időszakban, a Bukaresti Ecotic Egyesület jóvoltából egy tordai kirándulást nyer, ahol a nevezetes sóbánya mellett lehetőségük lesz meglátogatni a Tordán működő elektronikai hulladékfeldolgozási üzemet is.

 

A projekt keretében karácsonyhoz közeledve az erdészeti hivatal jóvoltából egy óriásfenyőt fognak felállítani az egyik öregek otthona udvarán, amelyre a díszeket CD lemezekből, és egyéb újrahasznosítható holmikból készítik majd azon iskolák és óvodák tanulói, akik részesei a programnak. A legsikeresebb öko-dísz készítőjét egy laptoppal jutalmazzák majd a szervezők, az Ecotic Egyesület felajánlásának köszönhetően.

 

A jövő májusig tartó kezdeményezés másik része a helyi cégeket szólítja meg. A cél pedig egy ökopark létrehozása lesz, szintén az atyai Kentaur Szabadidőközpontban.

 

Dr. Boér Noémi, a szabadidőközpont tulajdonosa a cél megvalósítása érdekében felajánlott egy 6000 négyzetméteres földterületet, amit parcellákra fognak felosztani a szervezők. A parcellákat a jelentkező vállalatok vehetik majd igényben, ahol lehetőségük lesz egy-egy kreatív létesítmény megvalósítására, amit a saját üzeméből származó újrahasznosítható hulladékokból valósíthat majd meg.

 

A közös munka eredményeképpen létre jön majd az S.O.S. Öko-park amelyet az elmúlt tanévben létrehozott öko-labirintushoz hasonlóan lehet majd látogatni.

 

A májusig tartó projekt megvalósításában a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség kezdeményezésére, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a Megyei Erdészeti Hivatal, a bukaresti Ecotic Egyesület, a Kisiparosok Kamarája, és a Német-Román Vállalkozók Egyesülete (DRW) vesznek részt.

 

Békéssy Erzsébet elmondása szerint már több tanintézmény és tíz szatmári cég is jelezte részvételi szándékát a projektben.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: