2009-05-25 11:18:09• hírek • Tóth Klarissz

E- és K- vitamin mix

A tavaszi- és nyári időszak a legmegfelelőbb arra, hogy szervezetünknek mindazokat a létfontosságú vitaminokat megadjunk, melyeket természetes formában a téli időszakban mellőznünk kell. Ilyen például az E- és K-vitamin.

A tokoferolt, közismertebb nevén E-vitamint az egyik legfontosabb antioxidánsként tartják számon. Táplálkozáskutatók szerint egészségünk megőrzése szempontjából naponta 8-10 milligrammnyit kell magunkhoz vennünk. Fontos szerepet játszik számos betegedés megelőzésében: erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedés folyamatait, védelmet nyújt egyes daganatos megbetegedésekkel szemben, védi a szív- és érrendszert, fiatalítja a sejteket, védi az idegrendszert valamint segíti a K-vitamin felszívódását.

Kevesen tudják, hogy létfontosságú szerepe van az ivarmirigyek normális működésében, ezáltal pedig a szaporodási életműködésben valamint kismamák esetében a szoptatásban. Amennyiben a szervezetben E-vitaminhiány lép fel komoly gondokat idézhet elő a reprodukciós folyamatban, férfiaknál sterilitást (magtalanságot), nők esetében terméketlenséget vagy a terhesség előrehaladott állapotában vetélést okozhat. A magzat egészséges fejlődéséhez is nélkülözhetetlen, mivel hozzájárul az idegek és izmok jó működéséhez. A legtöbb vitaminnal ellentétben az E-vitamin főzés során nem megy tönkre. Mivel a szervezetbe naponta bekerülő E-vitaminmennyiség több mint 50%-a a széklettel kiürül, szükségünk van a megfelelő dózis utánpótlására.

Természetes E-vitaminforrások: tej, vaj, tojássárgája, általában az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), tehát a növényi olajok, búzadara, búzacsíra, félbarna liszt, kicsírázott zab, spenót, brokkoli, kelbimbó, lencse, bab, borsó. Annak ellenére, hogy az E-vitamin hozzájárul a K-vitamin felszívódásához, jótékony hatását leginkább a C-vitaminnal közösen fejti ki.

A phillokinont vagyis a K-vitamint szervezetünk a vastagbélben maga is előállítja, legfontosabb szerepe a véralvadásában van. Erősíti a csontokat, ezáltal a csontritkulás (oszteoporózis) megelőzésében is közrejátszik. Amennyiben a szervezetben K-vitaminhiány lép fel, vastagbélgyulladásra valamint vérzékenységre való hajlamot okoz. Nőknél a menstruáció időszakban különösen fontos a megfelelő mennyiségű K-vitaminbevitel, mivel enyhíti a fájdalmakat és az erős vérzést is gátolja. A K-vitamin egyik alapvető forrása a bélflóra. Ebből adódóan antibiotikumos kezelés esetén gondoskodnunk kell megfelelő joghurtfogyasztásról is, mivel ez megújítja a bélflórát és meggátolja a szervezetben a K-vitamin elvesztését.

Természetes K-vitaminforrások: petrezselyem, saláta, spenót, zöldborsó, csalán, kelkáposzta, káposzta, brokkoli. Állati eredetű élelmiszerek közül, nagyobb mennyiségben a májban található. A kiegyensúlyozott étrend érdekében fogyasszunk naponta megfelelő mennyiségű E- és K-vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket.


A tokoferolt, közismertebb nevén E-vitamint az egyik legfontosabb antioxidánsként tartják számon

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: