2016-05-31 11:15:58• hírek • MTI

EURO-2016 - Most először gólbíró segíti a játékvezetőket

A labdarúgó Európa-bajnokságok történetében először gólbíró is segíti majd a franciaországi kontinensviadalon közreműködő 18 játékvezetőt.

Az európai szövetség (UEFA) áprilisi bejelentése szerint az úgynevezett sólyomszem rendszert használják majd gólvonal-technológiaként a franciaországi viadalon. A brit rendszert a krikettben és a teniszben is alkalmazzák, továbbá a 2014-es brazíliai futball-világbajnokságon is használták már.

Az UEFA januárban jelentette be, hogy alkalmazni fognak gólvonal-technológiát a kontinensviadalon, majd márciusban megerősítette, hogy a májusi Bajnokok Ligája- és Európa Liga-döntőben is bevetik a rendszert, amely segít a játékvezetőknek, illetve az asszisztenseknek, hogy helyesen ítéljék meg, a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon.
Az angol és német élvonalban is használt "sólyomszemet" több különböző technológia tesztelése után választották ki. A rendszer lényege, hogy hét kamera figyeli, a labda áthaladt-e a gólvonalon, érvényes találat esetén pedig rezgő jelzéssel figyelmezteti a játékvezetőt.

A technológia bevetése ellenére marad a kontinensviadalokon négy éve debütált ötbírós rendszer, azaz a két oldalvonali mellett két alapvonali asszisztens is segíti a vezetőbíró munkáját. Utóbbiak feladata a tizenhatoson belüli és annak környékén történő események megfigyelése.

"Most, hogy a technológia megfigyeli a gólvonalat, az alapvonali asszisztensek teljes figyelmüket a többi eseményre fordíthatják a tizenhatoson belül, amely a legkritikusabb része a pályának" - hangsúlyozta Pierluigi Collina, az UEFA játékvezetői bizottságának olasz vezetője.

Az ötbírós rendszert az UEFA négy éve azért vezette be, mert szerette volna elkerülni az olyan kínos helyzeteket, mint ami a 2010-es világbajnokságon történt, amikor is az angol Frank Lampard lövése után a keresztlécről a gólvonal mögé vágódott le a labda a németek elleni nyolcaddöntőben, a játékvezető ezt azonban nem vette észre, így nem adta meg a gólt.
A 2012-es Eb-n éppen Kassai Viktor és egyik asszisztense, Vad II. hibázott hasonló helyzetben: a magyar sípmester a spanyol-olasz rangadó utáni második csoportmeccsén, az ukrán-angolon nem adta meg a hazaiak gólját, noha a labda túljutott a gólvonalon. Emiatt nem kapott több feladatot a torna további részében.

Az UEFA 2015 végén jelölte ki az Eb-n közreműködő 18 játékvezetőt és csapatukat, köztük a 2011-ben Bajnokok Ligája-döntőt dirigáló Kassai Viktort. A magyar bírót az oldalvonalnál Ring György és Tóth Vencel, az alapvonalnál Bognár Tamás és Farkas Ádám segíti. A csapat tartalékja Albert István.

A 2016-os Európa-bajnokságra kijelölt 18 játékvezető:

-----------------------------------------------------
Martin Atkinson (angol), Felix Brych (német), Cüneyt Cakir (török), Mark Clattenburg (angol), William Collum (skót), Jonas Eriksson (svéd), Ovidiu Hategan (román), Szergej Karaszev (orosz), Kassai Viktor (magyar), Pavel Kralovec (cseh), Björn Kuipers (holland), Szymon Marciniak (lengyel), Milorad Mazic (szerb), Svein Moen (norvég), Nicola Rizzoli (olasz), Damir Skomina (szlovén), Clement Turpin (francia), Carlos Velasco Carballo (spanyol)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: